Motion till riksdagen
2019/20:3449
av Patrick Reslow m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2019/20:49 Protokoll om immunitet och privilegier för Europeiska organisationen för kärnforskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska erkänna protokollet om immunitet och privilegier för Europeiska organisationen för kärnforskning i sin helhet, utan svenskt undantag, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är det enda medlemsland som fram till i dag inte skrivit under avtalet om immu­nitet och privilegier för europeiska organisationen för kärnforskning. Som regeringen själv skriver i sin proposition så innebär det flera nackdelar. En effekt av att Sverige inte skrivit under avtalet är att andelen svensk personal är betydligt mindre än vad som mot­svarar den svenska medlemsavgiften. Att Sverige saknar avtal innebär sannolikt också att vi inte kan sälja högteknologi och allehanda tjänster till Cern, i den omfattning vi annars skulle ha gjort.

Regeringen vill att Sverige skriver ett avtal med Cern där ett undantag ska finnas med. Undantaget skulle innebära att löner och andra förmåner som lämnas till med­borgare bosatta i Sverige ska vara befriade från skatt bara i den utsträckning som svensk skattelagstiftning medger, detta enligt regeringen för att undvika en flora av special­regler samt att behålla en ”bred skattebas”.

Enligt propositionen ställer sig Cern tvekande till detta, då Cern har principen att alla anställda ska behandlas lika, vilket får till följd att om en anställd betalar svensk inkomstskatt under ett kalenderår, på ett sätt som övriga anställda i andra medlems­länder inte behöver göra, så kommer Cern att ersätta den anställde för inbetald skatt. Dels blir detta förfarande dyrare för Cern, dels så tillfaller ju de pengar Cern ersätter den anställde svenska staten. 

Det är förståeligt att regeringen vill undvika en flora av olika skatteregler, men detta avtal ökar knappast floran av svenska skatteregler. Effekten på den svenska skattebasen för det fåtal som i framtiden kan tänkas arbeta på Cern kortare tid än ett år, torde bli ytterst marginell. Sverigedemokraterna anser det vara viktigare att få ett avtal på plats, än att till varje pris försvara svensk skattelagstiftning vid avtalsskrivning med utländska intressenter. Sverigedemokraterna vill därför att nämnda avtal skrivs under av Sverige utan undantag.

 

 

Patrick Reslow (SD)

 

Robert Stenkvist (SD)

Michael Rubbestad (SD)

Jörgen Grubb (SD)