Motion till riksdagen
2019/20:3331
av Louise Meijer m.fl. (M)

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2020 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökat stöd till Skogsstyrelsen och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökat stöd till insatser för skogsbruket och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om stödet till Statens jordbruksverk och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökat stöd till Livsmedelsverket och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökat stöd till Sveriges lantbruksuniversitet och tillkännager detta för regeringen.

Anslagsanvisning

Tabell 1 Moderaternas anslagsförslag 2020 för utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Skogsstyrelsen

488 251

+6 000

1:2

Insatser för skogsbruket

252 073

+30 000

1:3

Statens veterinärmedicinska anstalt

153 420

−4 000

1:4

Bidrag till veterinär fältverksamhet

125 978

 

1:5

Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder

9 933

 

1:6

Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar

134 349

 

1:7

Ersättningar för viltskador m.m.

52 778

 

1:8

Statens jordbruksverk

601 098

 

1:9

Bekämpande av växtskadegörare

7 000

 

1:10

Gårdsstöd m.m.

7 345 000

 

1:11

Intervention för jordbruksprodukter m.m.

144 000

 

1:12

Stödåtgärder för fiske och vattenbruk

33 250

 

1:13

Från EU-budgeten finansierade stödåtgärder för fiske och vattenbruk

164 000

 

1:14

Livsmedelsverket

257 235

+28 000

1:15

Konkurrenskraftig livsmedelssektor

261 160

 

1:16

Bidrag till vissa internationella organisationer m.m.

42 913

 

1:17

Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur

3 896 097

 

1:18

Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur

2 987 376

 

1:19

Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket

49 830

 

1:20

Stöd till jordbrukets rationalisering m.m.

4 116

 

1:21

Åtgärder på fjällägenheter

1 529

 

1:22

Främjande av rennäringen m.m.

113 915

 

1:23

Sveriges lantbruksuniversitet

1 985 357

+8 000

1:24

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhälls­byggande: Forskning och samfinansierad forskning

571 164

 

1:25

Bidrag till Skogs- och lantbruksakademien

1 177

 

1:26

Nedsättning av slakteriavgifter

107 237

 

 

Summa

19 790 236

+68 000

Politikens inriktning

För Moderaterna är det självklart att hela landets utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter ska tas tillvara. Det ska ske genom en utveckling som är hållbar ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Människor och företag över hela vårt land ska ges möjligheter att växa och utvecklas.

Jordbruket, livsmedelsindustrin och skogsindustrin lägger grunden för en livskraftig landsbygd. Vi vill stärka förutsättningarna för företagande, handel och konkurrenskraft så att fler jobb skapas.

Livsmedelskedjan är redan Sveriges fjärde största näring. Men det finns stor potential för jordbruket att öka livsmedelsproduktionen och förädlingsvärdet och stärka exporten. Svenskt jordbruk ligger i framkant när det kommer till djurskydd och miljö- och klimathänsyn. Ju mer som produceras i Sverige, desto bättre. Skogsindustrin är Sveriges enskilt största nettoexportör och bidrar samtidigt till den gröna omställningen av samhället både genom att binda stora mängder kol och genom att fossilbaserade bränslen och produkter byts ut mot biobaserade. De svenska lantbrukarna ska behandlas respektfullt, som företagare som förtjänar långsiktiga och rimliga spelregler och konkurrensvillkor.

Den rödgröna regeringen har varit oförmögen att skapa bättre förutsättningar för de som lever och verkar på landsbygden. Den har återinfört överindexeringen av skatten på drivmedel. Det är skattekostnader som hotar landsbygdsföretagens konkurrenskraft. Äganderätten i skogsbruket behöver tryggas, men inte heller här gör regeringen på långa vägar tillräckligt.

Antalet viltolyckor i trafiken ökar, och översteg förra året 60 000. Det är fler än någonsin tidigare. Fastän trafiken ökar varje år visar forskningen att antalet viltolyckor ökar betydligt snabbare. Moderaterna skjuter till 20 miljoner kronor per år 20202022 för att öka eftersöket av vilt skadat i trafiken.

Sverige har bland Europas högsta avgifter för köttkontroll. Detta innebär en klar konkurrensnackdel. Vi vill minska kostnaderna för svenska jordbrukare.

Det råder stor brist på veterinärer och legitimerade djursjukskötare, inklusive en stor brist på veterinärer för vård av lantbruksdjur. Söktrycket är högt till både veterinär- och djursjukskötarutbildningarna, men det är alltför få utbildningsplatser. Vi föreslår en satsning på fler platser på veterinärutbildningen och utbildningen för djursjukskötare. Dessutom bör snabbspåret för djursjukskötare återupptas.

Moderaterna vill underlätta för svenska lantbrukare genom att minska regelbördan och sänka kostnaderna och satsar därför 110 miljoner kronor per år 20202022 på ett landsbygdspaket. Så stärker vi konkurrenskraften och möjligheterna att leva och verka i hela landet. Miljötillståndsprocessen tar i dag alldeles för lång tid. Det finns i dag exempel på treåriga handläggningstider. Då kan affärsmöjligheten ha försvunnit tillsammans med viljan att faktiska investera och förbättra sin verksamhet. Detta motarbetar inte bara livsmedelsstrategin utan försvårar avsevärt för enskilda näringsidkare. Moderaterna vill effektivisera arbete med miljötillståndsprocesser hos länsstyrelserna. Vi vill också tillsätta en regelförenklingskommission för att minska reglerna och den administrativa bördan för jordbrukare.

Det går att läsa om våra konkreta förslag om bättre förutsättningar för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion i vår kommittémotion.

Anslag 1:1 Skogsstyrelsen

Granbarkborren är ett av de största hoten mot skogsnäringen i Sverige. Var tredje skogsägare i Sverige riskerar att drabbas. Situationen kommer förmodligen inte att lösa sig i närtid, varför vi måste säkerställa att det finns tillräckligt med pengar för att bemöta hotet flera år framöver. Enskilda skogsägare har insett allvaret och jobbar hårt med att bekämpa pågående angrepp. Privata skogar med skyddade arealer måste avverkas. Detsamma gäller för statligt ägda skogar med skydd, till exempel naturreservat. Annars riskerar arbetet som enskilda skogsägare gör att vara förgäves. Risken för spridning av granbarkborre är stor och påverkan på skog och förlusten av den biologiska mångfalden riskerar att bli ännu större om inte insatser görs också i skyddade skogar. Moderaterna ökar anslaget för att bekämpa angrepp från granbarkborren med tio miljoner kronor per år 20202022.

Moderaterna minskar anslaget med fyra miljoner kronor till följd av att pris- och löneomräkningen reduceras med 50 procent för att finansiera andra prioriterade reformer i budgetmotionen.

Anslag 1:2 Insatser för skogsbruket

För att säkerställa att det finns tillräckligt med medel för att sköta redan skyddad skog i syfte att bibehålla höga naturvärden och kontinuerligt följa upp behovet av fortsatt skydd, men också för att säkerställa att det finns pengar för redan ingångna avtal om skydd av skog, avsätter Moderaterna 30 miljoner kronor per år 20202022.

Anslag 1:8 Statens jordbruksverk

Moderaterna vill se en regelförenklingskommission för de gröna näringarna. Det behöver identifieras vilka regelförenklingar och minskad administration och effektivare myndighetskontakter som kan åtgärdas. Vi vill ge Jordbruksverket i ansvar att samla näringen och berörda myndigheter för att ta fram ett förslag som på riktigt minskar regelbördan, förenklar kontakterna med myndigheterna och därigenom stärker lönsam­heten i de gröna näringarna. För detta avsätter vi 5 miljoner kronor per år 20202022.

Moderaterna minskar anslaget med fem miljoner kronor till följd av att pris- och löneomräkningen reduceras med 50 procent för att finansiera andra prioriterade reformer i budgetmotionen.

Anslag 1:14 Livsmedelsverket

Sverige har bland Europas högsta avgifter för köttkontroll. Detta innebär en klar konkurrensnackdel. Livsmedelsverket behöver effektivisera sin verksamhet. Men det behövs ett riktat stöd för att avgifterna ska bli lägre för enskilda lantbrukare och ligga på en nivå närmare europeiska konkurrenter. För detta avsätter Moderaterna 30 miljoner kronor per år 20202022.

Moderaterna minskar anslaget med två miljoner kronor till följd av att pris- och löneomräkningen reduceras med 50 procent för att finansiera andra prioriterade reformer i budgetmotionen.

Anslag 1:23 Sveriges lantbruksuniversitet

Det råder stor brist på veterinärer och legitimerade djursjukskötare, inklusive en stor brist på veterinärer för vård av lantbruksdjur. Söktrycket är högt till både veterinär- och djursjukskötarutbildningarna, men det är alltför få utbildningsplatser. Vi föreslår en satsning för platser på veterinärutbildningen och utbildningen för djursjukskötare. Dessutom bör snabbspåret för djursjukskötare återupptas. För detta ändamål avsätter Moderaterna åtta miljoner kronor per år 20202022.

Justerad PLO-uppräkning

För anslag 1:3 Statens veterinärmedicinska anstalt minskar Moderaterna anslaget till följd av att pris- och löneomräkningen reduceras med 50 procent för att finansiera andra prioriterade reformer i budgetmotionen.

 

 

Louise Meijer (M)

 

John Widegren (M)

Betty Malmberg (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)