Motion till riksdagen
2019/20:319
av Malin Larsson och Jasenko Omanovic (båda S)

Utbildning om våld i nära relationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att personal inom offentlig sektor ska utbildas för att ha tillräcklig kompetens att möta offer och deras behov när de blivit utsatta för våld i nära relationer samt jobba förebyggande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Våld i nära relationer kännetecknas av att den utsatta har en nära relation till och oftast starka känslomässiga band till förövaren. Detta försvårar möjlig­heten till motstånd och uppbrott. Våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående. Det handlar om både heterosexuella och samkönade relationer. Att förebygga och bekämpa våld i nära relationer måste därför göras på många olika sätt, men en viktig del är just utbildning.

Den gradvisa isoleringen och normaliseringen av övergreppen är likartade liksom förövarens motiv och mål med våldsutövningen: att ta och upprätthålla makt och kontroll över den utsatta. Våldsutsatta i samkönade relationer kan dock ha en särskild sårbarhet till följd av den heteronorm som dominerar i samhället och kan vara utsatta för våld och diskriminering på ett sätt som kräver särskilda stödinsatser. Kunskap om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer är avgörande för att förändra attityder och värderingar som motverkar kvinnofrid. Det gäller både på individnivå och på strukturell nivå i samhället.

Utbildning om våld är viktigt för att kunna upptäcka problematiken och bemöta såväl brottsoffer som förövare. Våldsutsatta i icke-normativa relationer kan befinna sig i en särskild sårbarhet till följd av de normer som dominerar i samhället, och de kan vara


utsatta för våld och diskriminering på ett sätt som kräver särskilda stödinsatser. Genom utbildning kan man också lära sig att arbeta förebyggande på ett effektivt sätt.

 

 

Malin Larsson (S)

Jasenko Omanovic (S)