Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra strandskyddslagstiftningen och tillkännager detta för regeringen.
Något som är värdefullt för många människor är naturen och när det kommer till bostäder är det ofta extra attraktivt med sjö- eller havsnära tomter. Det är därför mycket positivt att riksdagen under våren 2015 beslutade om en översyn av strandskyddslagstiftningen. Detta bör efterföljas då strandskyddet ska värna om vanliga människors tillgång till stränder och skydda unika naturvärden men inte stoppa en attraktiv utveckling av nybyggnation.
Sedan 1952 har strandskyddet funnits i Sverige och det tillkom i syfte att skydda allmänhetens tillgång till strandområden samt värna om vår fantastiska natur. Sedan strandskyddet tillkom har dock det hela utvidgats och sedan 50-talet gäller det så gott som varje vattendrag i hela Sverige. Sverige är samtidigt ett land med en enorm tillgång till vatten. Vi har tusentals sjöar, vattendrag och närhet till hav samtidigt som enbart ungefär 10 procent av våra stränder är bebyggda. De undantag som har gjorts från nuvarande regler handlar idag nästan enbart om tätbefolkade områden, trots att landsbygden kanske är det område som är minst beroende av strandskyddet. I glesbefolkade områden är det svårt att ens uppföra en liten bod, vilket visar att reglerna i praktiken innebär att det är olika regler för olika personer baserat på var de bor någonstans.
Under 2009 fattades det riksdagsbeslut om olika lättnader i regelverket för att fler skulle få bygga i sjönära lägen där Boverket och Naturvårdsverket fick presentera nya förslag för att också kunna främja utvecklingen på landsbygden. Det krävs dock ett större engagemang i frågan för att någon förändring ska ske, inte minst då ett antal länsstyrelser gör betydligt mer strikta bedömningar av strandskyddet än vad som krävs.
Idag ligger strandskyddet på 100 meter och detta kan utökas till 300 meter från strandlinjen. Det är ingen hemlighet att naturen är oerhört viktig för många människor, vilket också är viktigt för många för livskvaliteten. Det är därför inte särskilt konstigt att det därför är extra attraktivt med sjö- eller havsnära tomter. Av den anledningen bör regeringen ändra strandskyddslagstiftningen i syfte att säkerställa att strandskyddet värnar om vanliga människors tillgång till stränder och skyddar unika naturvärden men samtidigt inte stoppar en attraktiv utveckling av nybyggnation som kan bidra till en ökad livskvalitet.
Markus Wiechel (SD) |
|