Motion till riksdagen
2019/20:3172
av Markus Wiechel (SD)

Åtgärder för att förebygga hedersbrott och stötta utsatta


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om effektiva skydd för barn och unga mot hedersrelaterat våld och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att identifiera utsatta grupper i samhället och ge dem stöd och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka stödet till de delar av civilsamhället som arbetar mot hedersbrott och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nya utredningar av hedersrelaterad brottslighet och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hårda straff för hedersrelaterat våld och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hedersbrott som egen kategori i brottsbalken och tillkännager detta för regeringen.
  7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förhindra stöd till föreningar, religiösa samfund eller organisationer som sanktionerar våld och förtryck i hederns namn och tillkännager detta för regeringen.
  8. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett straffrättsligt ansvar för vårdnadshavare som inte förhindrar könsstympning och tillkännager detta för regeringen.
  9. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utreseförbud om det finns en risk att resan syftar till tvångsgifte eller könsstympning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dag har ett, för vår del av världen, förhållandevis nytt tråkigt fenomen kommit att prägla livet för flera av våra invånare. Framför allt flickor och kvinnor lever under stränga förhållanden där de i detalj övervakas; det finns exempelvis krav på vilka kläder de får ha på sig, vilka de umgås med eller får vara tillsammans med och vilka utbild­ningar de väljer. Framför allt personer med invandrarbakgrund slits i dag isär som följd av tidigare traditioner eller en tidigare kultur, samtidigt som man har hamnat i ett land med ett helt annat synsätt.

Av förklarliga skäl känner hedersutsatta en stor oro när de exempelvis tvingas in i arrangerade äktenskap, varför det är glädjande att riksdagen har beslutat om att införa hedersbrott som en egen kategori i brottsbalken. Det finns dock långt mycket mer kvar att arbeta med för att underlätta för dessa brottsoffer. De som tvingas genomlida en situation där hedersförtryck förekommer riskerar att hotas och utsättas för våld, och vissa får till och med betala med sitt liv, om de inte följer särskilda regler. Vare sig offret drabbas av tvångsäktenskap, misshandel, könsstympning eller i värsta fall riskerar hedersmord måste samhället agera, innan det har gått för långt. Samhället ska alltid erbjuda det stöd som behövs.

Även pojkar och män drabbas. Allt för att upprätthålla en familjeheder som krockar med vårt sekulära och moderna samhälle. Hedersrelaterade brott är en svår kränkning och är också särskilt allvarliga eftersom de bygger på att familjen och dess närmaste nätverk utövar ett kollektivt förtryck av den enskilde. Oftast utsätts dessa flickor och kvinnor för våld, kränkningar och påtryckningar från flera personer i sin närhet. Det bör vara en självklarhet att det i Sverige råder en hög toleransnivå för den individuella friheten och att samtliga som väljer att bosätta sig i vårt land följer rådande lagar och regler. När en person bryter mot lagen, genom att exempelvis begå ett hedersrelaterat brott, ska personen lagföras. Problemet är att brott i just denna kategori i många fall är extra svåra att komma nära, inte minst då många av de grupper som ligger i riskzonen ingår i instängda och isolerade nätverk. Nätverken kan bestå av en eller flera familjer, släktingar eller andra likasinnade bekanta. Det är i sammanhanget lätt att förstå hur dessa nätverk samverkar för det de tror på och att de även har en stor påverkan på personer i sin närhet som följd av den inre lojaliteten till det egna kollektivet.

Att hedersrelaterad brottslighet sker i Sverige i dag är något som vi tyvärr måste förhålla oss till och därefter arbeta för att motverka genom att politiken tar heders­utsattas situation på största allvar och erbjuder ett långvarigt skydd. Av den anledningen krävs ytterligare satsningar på information till personer som befinner sig i riskzonen för att utsättas för dessa brott. Det krävs även utökat stöd till de delar av civilsamhället som i dag föredömligt stödjer personer som utsätts för denna typ av brottslighet. Sist men inte minst krävs det att man lyfter upp denna problematik till ytan. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som syftar till detta samt säkerställa skärpta straff för hedersbrott. Utöver detta bör regeringen tillsätta nya utredningar för att tydligt se hur situationen i Sverige ser ut i dag.

Att hedersrelaterad brottslighet sker i Sverige i dag är något vi tyvärr måste förhålla oss till och därefter arbeta för att aktivt motverka. För att överhuvudtaget kunna bekämpa hedersrelaterad brottslighet bör vi ha en lag riktad mot just hedersproblem­atiken som omfattar alla typer av hedersbrott i Sverige. I stället för att förpassa några av dessa brott till kategorin våld i nära relationer bör de tilldelas en helt egen kategori i brottsbalken med andra mer effektiva straffbestämmelser riktade mot förekomsten av detta fenomen. Regeringen bör vidta åtgärder för att hedersrelaterad brottslighet ska få en egen kategori i brottsbalken, precis som samtliga av riksdagens partier utom Vänsterpartiet tidigare stått bakom genom ett tillkännagivande. Föreningar, religiösa samfund eller organisationer som sanktionerar denna typ av verksamhet bör ej heller kunna ta del av allmänna medel. Könsstympning är således också ett förhållandevis nytt fenomen som på olika sätt bör motarbetas. Regeringen bör därför säkerställa att det även finns ett straffrättsligt ansvar för föräldrar eller eventuella vårdnadshavare som inte förhindrar att könsstympning av flickor sker. Regeringen bör dessutom göra det möjligt att använda sig av utreseförbud från Sverige för personer om det finns en risk att resan syftar till tvångsgifte eller könsstympning.

 

 

Markus Wiechel (SD)