Motion till riksdagen
2019/20:301
av Fredrik Malm m.fl. (L)

med anledning av prop. 2018/19:156 Avtal om politisk dialog och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kuba, å andra sidan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2018/19:156.

Motivering

Demokratiska värderingar genomsyrar Liberalernas vision för hur svensk utrikespolitik ska förhålla sig till en alltmer polariserad omvärld. Vi verkar för en feministisk politik som främjar valfrihet, yttrandefrihet och integritet. Vi tror på långsiktigt arbete med hållbara, verkningsfulla reformer som ger folket demokratisk makt att verka mot korruption och maktmissbruk och möjligheter att välja ledare som ansvarsfullt driver samhället framåt. I det arbetet ska Sverige genom EU självklart föra dialog och skriva avtal med parter som saknar dessa värderingar, men åtgärderna måste säkerställa att demokratisk utveckling sker samt att inblandningen från Europa inte leder till att illegitima regimer befäster sin makt. Sedan 2014 har EU förhandlat fram ett avtal om politisk dialog med Kuba, ett avtal som Sverige ännu inte ratificerat sedan det dragits tillbaka i juni 2019. Nu är avtalet tillbaka på bordet igen, dock utan väsentliga förändringar.

Avtalet, som betonar ”särskilt vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna, de grundläggande friheterna, de demokratiska principerna och rättsstatsprincipen, förblir verkningslöst mot den kubanska regeringen. Hösten 2018 genomfördes ett val till den kubanska nationalförsamlingen, ett val som enbart erbjöd befolkningen ett voterings­alternativ. Kuba har dessutom arbetat fram en ny konstitution som understryker enpartistatens envälde och som röstades igenom i februari 2019. Avtalet som EU föreslår kommer mot denna enpartistat att falla verkningslöst och legitimera diktaturens maktinnehav. Ett avtal utan mekanismer som säkerställer sanktioner ifall de demokrat­iska riktlinjerna inte uppfylls och ett avtal som saknar förankring hos oppositionen har liten möjlighet att bära demokratiska frukter. Av denna anledning kan Liberalerna inte godkänna ett avtal vars egentliga effekt går emot dess eget syfte. Det är också därför vi yrkar på att propositionen avslås.

Det tilltänkta avtalet saknar skarpa målformuleringar. I stället för krav på demokrati­sering finns vackra ord om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är väldigt olyckligt då EU:s tidigare gemensamma ståndpunkt gällande Kuba var att ”uppmuntra en övergångsprocess till pluralistisk demokrati och respekt för mänskliga rättigheter”. I andra avtal som EU ingått med mer demokratiska länder ställs nästan alltid skarpa krav på demokratiska framsteg och rättigheter. Liberalerna anser att samma kriterier även bör gälla för diktaturer, där inräknat Kuba. Sverige och EU ska och bör stötta demokratiska framsteg, men vi ska inte legitimera eller acceptera auktoritära styrelseformer av bekvämlighetsskäl. Därför bör Sverige driva på inom EU för att avtalet ska rivas upp till dess att skarpa demokratiska mål för Kuba har införlivats i avtalet.

 

 

Fredrik Malm (L)

 

Lina Nordquist (L)

Maria Nilsson (L)

Gulan Avci (L)

Joar Forssell (L)

Christer Nylander (L)

Mats Persson (L)

Johan Pehrson (L)

Allan Widman (L)