Motion till riksdagen
2019/20:299
av Ingemar Kihlström (KD)

Satsa på utbyggnad samt utökat underhåll för Västra stambanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en utbyggnad samt utökat underhåll för Västra stambanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under en lång tid framöver kommer Västra stambanan fortsätta att vara en viktig resurs för person- och godstransporter i Sverige.

Dock är Västra stambanan i behov av underhåll för att säkerställa att transporterna sker tidseffektivt och trafiksäkert. Budgeten för underhållsåtgärder behöver därför utökas för kommande femårsperiod.

Västra stambanan har också problem med kapacitet och för att komma till rätta med detta problem bör ytterligare byggnation av mötesplatser göras under kommande femårs­period.

En viktig kapacitetshöjande åtgärd är en byggnation av ytterligare dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg under kommande år.

Projektering och byggnation av ytterligare dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg bör utredas och inkluderas i en uppdaterad infrastrukturplan med färdigställande av ytterligare dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg senast 2022.

För att möjliggöra en högre hastighet för tåg samt en säkrare trafikmiljö bör en projektering och byggnation av planfria korsningar på sträckan FlobyGöteborg utredas snarast och om möjligt inkluderas i infrastrukturplanen för Västra stambanan 20222030.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)