Motion till riksdagen
2019/20:295
av Ingemar Kihlström (KD)

Skolavslutning med konfessionella inslag i kyrkolokaler


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram klargörande direktiv under riksdagsåret 2019/20 för att möjliggöra skolavslutningar med konfessionella inslag i kyrkor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För tillfället råder en osäkerhet inom Sveriges skolor över om och i så fall på vilket sätt man kan genomföra skolavslutningar i kyrkolokaler. För de skolavslutningar som idag sker i kyrkolokaler sker det i många fall en begränsning i om någon från den aktuella kyrkan kan medverka samt vad denna person som medverkar i så fall får bidra med vad gäller tal och sång. Det finns också begränsningar i fråga om vilka psalmer som får sjungas under skolavslutningen.

Då kyrkor både vad gäller lokaler och verksamhet är en viktig historisk del i vårt samhälle bör man underlätta för skolor att när de så önskar få genomföra skolavslut­ningar i kyrkolokaler. Skolavslutningens utformning bör också kunna få genomföras i samarbete med kyrkans personal utan begränsningar vad gäller tal och innehåll.

Regeringen fick ett uppdrag från riksdagen 2015 att ta fram klargörande och mer tillåtande direktiv för skolavslutningar i kyrkolokaler. Riksdagen uppmanade i sitt uppdrag regeringen att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor, i annan utbildning än undervisning, vid vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.


Arbetet med att ta fram direktiv enligt riksdagens uppdrag 2015 bör slutföras under riksdagsåret 2019/20.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)