Sverige har en högspecialiserad arbetsmarknad där många av våra ledande företag genom åren har klarat konkurrensen från omvärlden på grund av just specialisering. Vi har även en blomstrande entreprenörsmarknad när det kommer till it-tjänster. Spotify, Candy Crush, Skype och Minecraft har satt Sverige på kartan. Vi är en blomstrande it-nation och i racet gällande AI har Sverige många goda förutsättningar för att vara med och bidra.
För att vi ska klara av den växande internationella konkurrensen kommer vi behöva högkvalificerad och högutbildad arbetskraftsinvandring. Svenska företag som vill växa hindras inte sällan av kompetensbrist och bristen på just kompetens anges av företagen som ett av de största problemen för dem. Samtidigt orsakar Migrationsverkets regler att programmerare, civilingenjörer och andra välutbildade arbetskraftsinvandrare utvisas för minimala slarvfel. För att Sverige ska vara ett land som är attraktivt för utländska talanger, krävs det speciella regler för dessa.
Problematiken vad gäller arbetskraftsinvandring i yrken med lägre kvalifikationer är en annan. Det förekommer idag till exempel olaglig försäljning av arbetstillstånd. Det förekommer också att en person beviljas arbetstillstånd i ett yrke med lägre kvalifikationer för att väl på plats i Sverige i stället ansöka om asyl. Alla former av missbruk av systemet med arbetskraftsinvandring måste beivras. En tredjedel av de som arbetskraftsinvandrar till Sverige är lågutbildade. Antalet arbetstillstånd beviljade till städare och köksbiträden har mer än trefaldigats de senaste fyra åren, trots en hög arbetslöshet bland lågutbildade invandrare i Sverige. Enligt studier från bland annat Lunds universitet och Arbetsförmedlingen om arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade yrken handlar det framför allt om etniska nätverk som anställer släktingar och bekanta från sina hemländer som ett sätt att få uppehållstillstånd i Sverige. Det var inte intentionerna med lagen när den infördes 2008, och därför måste det ske en översyn av reglerna.
Boriana Åberg (M) |
|