Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att göra den marknadsledande biljettplattformen konkurrensneutral och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige finns ett uttalat mål om mer hållbart resande. Flera resenärer ska lockas att ta tåget istället för bilen eller flyget. Ett större utbud, som också ger lägre priser, är ett mycket verkningsfullt konkurrensmedel. Statistik visar att sedan privatägda MTR Express startade trafik på sträckan Stockholm–Göteborg år 2015 har statliga SJ:s biljettpriser sänkts med 13procent, och tågresandet har ökat.
En grundläggande förutsättning är att det råder konkurrens på lika villkor för de svenska järnvägstransportörerna. Med nuvarande förhållanden är det i princip omöjligt att etablera ny lönsam persontågstrafik, då nya bolag inte får tillgång till den helt dominerande biljettplattformen. Avregleringen av järnvägsmarknaden måste därför genomföras hela vägen, så att kunderna på ett och samma ställe kan få tillgång till information om tågavgångar och priser för alla operatörer.
Ett lyckat exempel på avreglering är apoteksmarknaden. Genom att lyfta ut infrastrukturen för läkemedelsförsörjningen ur det statliga Apoteket AB kunde de nya apotekskedjorna konkurrera på lika villkor med det statliga apoteksbolaget, och därmed erbjuda medborgarna bättre service. På motsvarande sätt bör det fungera avseende tågresandet; för att fler aktörer ska våga investera på den svenska tågmarknaden krävs det att biljettförsäljningen sker via neutrala plattformar.
Boriana Åberg (M) |
|