Ölandsbron är 50 år gammal och ska, enligt planen, stå i ytterligare 50 år. Vad som står klart är dock att bron redan idag inte klarar av sitt ursprungliga uppdrag och inte lever upp till moderna krav på tungt trafikerade leder. Det finns inte längre någon cykelbana och det saknas mitträcke.
Trafikvolymerna har ökat och är idag långt större än vad konstruktörerna föreställde sig för 50 år sedan. Ölandsbrons årsdygnstrafik år 2018 var 18 495 fordon, vilket är i paritet med den mycket bredare Öresundsbrons 20 554 fordon. När bron invigdes räknade man med att drygt en miljon fordon skulle passera årligen. Nu är vi snart uppe i sju miljoner. Det är inte rimligt att vänta 50 år till på att en ny bro står klar.
En ny bro innan 2070 kommer kräva politiska initiativ på alla nivåer.
Ett sätt att starta processen är en tävling. I juli 2018 avgjordes exempelvis en innovationstävling på temat "Hur skulle Öresundsbron kunna byggas med nollutsläpp av växthusgaser?". Tävlingen arrangerades av bland andra Trafikverket, Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Vinnova. Utmaningen bestod i att bygga utan utsläpp från betong- eller stålkonstruktioner, minimering av materialåtgång med hjälp av innovativ design.
En anledning till att tävlingen hölls är att Sverige har antagit ett klimatramverk som innebär att Sverige ska nå nettonollutsläpp av växthusgaser till år 2045. Liberalerna menar att det är ungefär vid den tiden som en ny Ölandsbro bör finnas på plats. Vi vill inte vänta till år 2070 som är planen för närvarande. Vi vill därför att en liknande innovationstävling, men för en ny Ölandsbro, äger rum under denna mandatperiod. Klimatet är ännu en anledning till varför det är dags att börja planera för en ny Ölandsbro. Med hänvisning till ovan motiverade skäl bör regeringen ge Trafikverket i uppdrag att i infrastrukturplaneringen se över förutsättningarna för en andra Ölandsbro. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Christer Nylander (L) |
|