Motion till riksdagen
2019/20:2628
av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2020 inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Bakgrund

Bostadspolitik

Antalet otrygga och socialt utsatta områden i Sverige har ökat. Samtidigt ser vi bostads­områden med en allt högre andel trångbodda och en segregation som breder ut sig i sam­hället. Det har, under lång tid, saknats framförhållning i bostadspolitiken. Detta har lett till den allvarliga situation vi i dag ser med bostadsbrist och trångboddhet i de flesta av landets kommuner. Orsakerna till dagens situation, med så kallade utanförskapsområden och allmän bostadsbrist, kan främst härledas till den exceptionellt höga migrationen till Sverige, och därav befolkningsökningen, som vi haft under flera års tid. Konsekvenserna av bostadsbristen har gjort att det blivit svårare att finansiera sitt boende på grund av ny­produktionens höga hyror och marknadens prisutveckling.

Konsumentpolitik

Sverigedemokraterna anser att regeringens satsning på informationsgivning på andra språk är en felprioritering. Som ny i Sverige bör fokus ligga på andra saker än att om­gående börja teckna avtal och handla online och det är viktigt att samhället skapar incitament för att lära sig svenska i stället för att främja segregation och utanförskap. Det är därför i vår mening kontraproduktivt att informera om konsumenters möjligheter på andra språk än svenska och våra minoritetsspråk.

Vi ser även stora problem med regeringens konsumentpolitik i den del som uppmunt­rar personer att skicka svenska pengar utomlands, vilket knappast är något som ligger i svenska skattebetalares intresse. Vi menar att det är en märklig politik och ett uppdrag som svenska staten inte bör åta sig.

Antalet reklamationsärenden hos myndigheten Allmänna reklamationsnämnden, främst bank- och försäkringsärenden, har ökat stort under senare tid, vilket innebär att ledtiderna för konsumenter som söker stöd blir allt längre och kötiden för att få sitt ärende prövat växer successivt. Vi välkomnar att regeringen höjer anslaget något, men liksom myndigheten bedömer även vi att tillskottet är otillräckligt för att en god service till konsumenterna ska kunna upprätthållas.

Politikens inriktning

Bostadspolitik

Sverigedemokraterna ser ett behov av långsiktig planering för tillgång på bostäder, stärkt kommunal kompetens inom byggprocessen och kostnadseffektivisering genom ökad konkurrens och förenklingar i den kommunala byggprocessen.

Den rumsliga utformningen av miljonprogramsområdena, vilka är en betydande andel av de utsatta så kallade utanförskapsområdena, möjliggör attacker mot blåljus­personal och försvårar för deras närvaro. Säkrare och snabbare insatser i dessa områden kan möjliggöras genom att de fysiska förutsättningarna, som försvårar för blåljusperso­nalen, byggs bort.

Konsumentpolitik

Sverigedemokraternas utgångspunkt är att svenska konsumenter ska ha makt över sin konsumtion, kunna använda sina resurser effektivt och ha rätt att veta exakt vad det är man konsumerar. Att fatta välgrundade beslut baserade på korrekt information om pro­dukten, tjänsten eller företaget som tillhandahåller den ska vara en självklar rättighet för konsumenter. De svenska konsumenterna ska ha en stark ställning på hela marknaden och kunna känna sig trygga när de konsumerar. Det är också viktigt att vår konsumtion, totalt sett, är hållbar ur alla perspektiv. Det gäller så väl ekonomiskt som socialt och miljömässigt. Därför är det vår uppfattning att alla dessa perspektiv ska finnas med i den konsumentpolitiska målsättningen och vara jämställda varandra. Sverigedemokrat­ernas mål för konsumentpolitiken är därför att alla konsumenter ska kunna konsumera hållbart, tryggt och aktivt.

Det ska också finnas en trygghet efter köp. Vi bör slå vakt om möjligheten att retur­nera och reklamera som vi har i Sverige i dag och se till att konsumentens rättigheter tillvaratas i de fall det blir fråga om en tvist mellan köpare och säljare. Konsumenter ska känna trygghet med att kunna få upprättelse när de köpt en vara som inte håller måttet enligt vad produktinformationen gav löfte om.

Sverigedemokraterna värnar svensk kultur och så även vad gäller konsumentpoli­tiken. Det innebär att vi motsätter oss språklig konsumentinformation som tar sin ut­gångspunkt i mångkulturalism. Vi ser i stället att det är viktigt att befästa svenska språket som en central del i att skapa kulturell sammanhållning i Sverige.

Svenska skattemedel ska användas för välfärd och trygghet i Sverige. Det innebär att konsumentinformation som uppmanar konsumenter till att skicka pengar bort från Sverige inte är önskvärd. Vi ser bäst att skattemedel stannar i Sverige för de trygghets- och välfärdsverksamheter och den inrikes konsumtion de var avsedda för.

Sverigedemokraternas satsningar

Bostadspolitik

Sverigedemokraterna avvisar regeringens anslag för investeringsstöd (bostadssubven­tionering). I stället väljer vi att rikta våra anslag till kommunerna för deras arbete med kostnadseffektivisering, planering, utformning och administration för ökat bostadsbygg­ande.

Sverigedemokraterna anvisar medel till insatser för att öka tryggheten i de av polisen utpekade utsatta områdena. Genom anslagen ska områdesplanering möjliggöra en säkrare närvaro och snabbare insatser för blåljuspersonal.

Konsumentpolitik

Konsumentinformation som ger verktyg för människor att slussa ut skattepengar ur Sverige till andra länder menar vi är en mycket felriktad satsning då vi i stället anser att pengar ska stanna i Sverige och konsumeras eller investeras här. Då en del av de medel som skickas ut från Sverige dessutom bedöms vara skattemedel är det en orimlig ordning att svenska staten också uppmanar till att just skicka skattemedlen till andra länder. Därför vill vi dra in på den verksamhet som ger information om detta.

Projektet ”Money from Sweden” ser vi som högst tveksamt utifrån flera perspektiv. Inte minst kan nyttan för Sverige som land, i och med att svenska pengar skickas utom­lands, ifrågasättas. Vi minskar också mängden informationsmaterial på andra språk. Under etableringsfasen, då människor från andra länder ska lära sig svenska och skaffa jobb, är det högst begränsat vilken information som behöver finnas. Senare, när männi­skor är etablerade och har lärt sig svenska, finns inte behovet av att ge ut material på andra språk än de som är officiella minoritetsspråk i Sverige.

Vi välkomnar att regeringen höjer anslaget för Allmänna reklamationsnämnden något, men liksom ARN själva så bedömer vi att tillskottet behöver vara betydligt större än så om en god service till konsumenterna ska kunna upprätthållas. Därför tillskjuter Sverigedemokraterna ytterligare medel, så att människor som vänder sig till ARN snabbt kan få ett avgörande. 

Anslag

Anslagsförslag 2020 för utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

Tabell 1

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Bostadspolitisk utveckling

20 600

 

1:2

Omstrukturering av kommunala bostadsföretag

25 000

 

1:3

Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad

43 000

−25 000

1:4

Boverket

333 462

 

1:5

Statens geotekniska institut

50 500

 

1:6

Lantmäteriet

660 686

+25 000

1:7

Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer

165 000

 

1:8

Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande

2 100 000

+100 000

1:9

Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder

34 000

 

1:10

Innovativt och hållbart byggande

25 000

 

2:1

Konsumentverket

169 819

−3 238

2:2

Allmänna reklamationsnämnden

52 582

+5 000

2:3

Fastighetsmäklarinspektionen

25 565

 

2:4

Åtgärder på konsumentområdet

16 934

 

2:5

Bidrag till miljömärkning av produkter

4 374

 

 

Nya anslag

 

 

3:1

Ökad trygghet i förorterna

 

+250 000

 

 

 

 

Summa

3 726 522

+351 762

1:3 Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

25 000

25 000

25 000

Vi minskar stödet med 25 miljoner kronor eftersom de medel regeringen anslår inte nyttjas fullt ut.

1:4 Boverket

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

+/0

+/0

+/0

Vi omfördelar 10 miljoner kronor från regeringens satsning på en klimatdeklaration vid uppförande av byggnader, till att i stället användas av Boverket för att verka för miljö­förbättrande åtgärder inom bostadsbyggandet.

1:6 Lantmäteriet

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

+25 000

+25 000

+25 000

Vi lägger till 25 miljoner kronor för att Lantmäteriet ska tillgängliggöra kartor kostnads­fritt.

Ändamål

Medlen får används till att kompensera uteblivna intäkter när kartor från Lantmäteriet tillgängliggörs kostnadsfritt.

1:8 Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

+100 000

+100 000

2 472 659

Vi följer upp de bindande bemyndiganden som ingåtts från statens sida gällande investeringsstöd 2020–2022. Därutöver anslår vi 100 miljoner kronor ytterligare per år 2020–2021 i riktat stimulansbidrag för byggande av studentbostäder.

2:1 Konsumentverket

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

3 238

3 238

3 238

Vi minskar anslaget till webbinformationsprojektet ”Money from Sweden” samt över­sättningsarbeten inom Konsumentverket.

2:2 Allmänna reklamationsnämnden

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

+5 000

+5 000

+5 000

Vi skjuter till 5 miljoner kronor extra till myndigheten för att de ska kunna hantera en ökad mängd ärenden.

Nya anslag

3:1 Ökad trygghet i förorterna

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

+250 000

+250 000

+250 000

Vi satsar 250 miljoner kronor för att stärka tryggheten i förortsområden.

Ändamål

Medlen får användas för att förändra den fysiska miljön i de av polisen utpekade utsatta områdena, för att där underlätta för blåljuspersonal att verka på plats.

3:2 Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

 

 

+500 000

Vi anslår 500 miljoner kronor år 2022 för att stärka kommunerna i deras generella arbete med att skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande och kostnadseffektivisering.

Ändamål

Medlen ska gå till planering, utformning och administration för ökat bostadsbyggande och kostnadseffektiviseringar för bostadsbyggandet.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

 

Roger Hedlund (SD)

Angelica Lundberg (SD)