Motion till riksdagen
2019/20:242
av Martina Johansson (C)

Samverkan för att minska psykisk ohälsa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att få våra myndigheter att arbeta gränsöverskridande för att minska den psykiska ohälsan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns många olika orsaker till att vi mår dåligt i vårt samhälle. Det handlar om både den fysiska och den psykiska hälsan. Enligt statistiken är det den psykiska ohälsan som ökar mest.

Jag är övertygad om att det både handlar om arbetsplatsernas miljö men även de privata val som vi gör. Det handlar även om det samhällets normer har skapat och vad vi då upplever förväntas av oss.

För att minska de stressrelaterade sjukdomarna så krävs det att alla instanser som har ett ansvar arbetar framåt. Det handlar om allt från den enskilda individens eget ansvar, till arbetsgivaren som till våra olika myndigheter.

Våra myndigheter behöver se var de kan samverka för att påverka arbetshälsan till att färre lider av psykisk ohälsa. Det handlar både om regelrätta föreskrifter till företagen men det handlar lika mycket om hur man kan samverka för att öka kunskapen för att koppla samman arbete så att handläggning av tex sjukskrivning sker smidigare, för att inte skapa ytterligare stress för den enskilde.

Genom ökad samverkan mellan myndigheter där man ser till sin del i det växande problemet och därifrån förändrar sitt eget arbete och riktlinjer till arbetsgivare, så kan vi vända trenden.

 

 

Martina Johansson (C)