Motion till riksdagen
2019/20:235
av Gunilla Svantorp (S)

Översyn av den juridiska vigselrätten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur man kan likställa uppdraget som juridisk vigselförrättare i syfte att motverka diskriminering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 2009 har äktenskapsbalken varit könsneutral och samma regler gäller för alla par oavsett makarnas kön. Dock visar en kartläggning som SVT gjorde i juli 2019 att det inte är så enkelt för alla par att få viga sig hos de olika religiösa samfunden i vårt land. Endast fem av 34 tillfrågade samfund säger ja till att viga samkönade par. 37 religiösa samfund har vigselrätt idag enligt SVT. Som borgerlig vigselförrättare, utsedd av läns­styrelsen, måste du viga samtliga par oavsett kön.

Det är märkligt att samma uppdrag kan betyda olika saker och det borde vara själv­klart att oavsett vem man representerar som vigselförrättare så kan man inte tillåtas diskriminera vissa par. Därför behövs en översyn som mer specifikt tittar på om den juridiska och religiösa aspekten av vigselrätten ska separeras för att undvika diskrimi­nering.

 

 

Gunilla Svantorp (S)