Motion till riksdagen
2019/20:233
av Johan Andersson (S)

Trådbuss i tätortstrafik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för stöd till utbyggnad av trådbussnät i tätortstrafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har som mål att bli koldioxidutsläppsneutralt till 2050. En av de största utmaningarna på förbrukarsidan för att nå detta mål är utsläppen från transportsektorn. I dag ser vi därför ett växande intresse för eldrift. Hybridbilar och helt batteridrivna bilar börjar nu alltmer komma ut på marknaden och intresset är stort.

Tätortskollektivtrafik borde vara elektrifierad. Det finns ett transportslag som med några få undantag, t.ex. Landskrona, idag inte används i Sverige, nämligen trådbussar. Trådbussteknologin, som är väl beprövad utomlands, t.ex. i flera forna öststatsländer, har många fördelar jämfört med andra alternativ:

Ytterligare en fördel skulle kunna vara att när trådinfrastrukturen är på plats skulle man även kunna använda denna för att stötta varudistribution med ellastbil inom tätorten som då också blir mindre batterikapacitetsberoende.

Det finns alltså anledning för fler svenska kommuner att pröva konceptet. Regeringen bör på olika sätt, t.ex. genom ett statligt investeringsstöd, stimulera sådana försök.

 

 

Johan Andersson (S)