Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av statligt stöd för utbildning av deltidsbrandmän och tillkännager detta för regeringen.
Det finns en olikhet rörande kostnaderna för utbildningar inom räddningstjänsten som drabbar mindre landsbygdskommuner på ett orättvist sätt. Som utbildningarna är utformade i dag innebär det att större kommuner, som anställer brandmän på heltid, inte betalar för deras utbildning utan brandmannen bekostar själv sin utbildning på samma sätt som man gör i andra eftergymnasiala utbildningar.
Den lilla kommunen, där räddningstjänsten är organiserad med deltidsbrandmän, bekostar däremot utbildningarna till räddningstjänsten fullt ut, dvs. både själva utbildningskostnaden och kostnaden för förlorad arbetsförtjänst för dem som utbildas.
Vi ser i dag att den globala miljön – med svåra torrperioder – ändrar förutsättningarna för räddningstjänstens uppdrag i skogslänen på ett dramatiskt sätt. MSB ersätter till viss del kommunens kostnader för omfattande bränder men det kommer ändå att innebära höga kostnader som den lilla kommunen har svårt att bära ovanpå de kostnader för utbildning som i dag helt och hållet bekostas av kommunen. Regeringen har slagit fast att hela landet ska leva. Samtidigt är räddningstjänsten en grundläggande och viktig del i samhället som alla människor förlitar sig på. För att kunna klara räddningstjänstens uppdrag i mindre kommuner bör regeringen se över möjligheten till statliga bidrag för utbildning av deltidsbrandmän.
Lars Mejern Larsson (S) |
|
Gunilla Svantorp (S) |
Mikael Dahlqvist (S) |