Motion till riksdagen
2019/20:2317
av Johan Löfstrand m.fl. (S)

Obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många konsumenter är i dag intresserade av varifrån köttet de äter kommer. Skälen till att man vill köpa svenskt kan variera. Många anser att det är viktigt att stödja svensk livsmedelsproduktion och svenska djurskyddsbestämmelser med högt ställda krav på djurhållning och låg antibiotikaanvändning. För andra kan det handla om att man vill stödja svenskt lantbruk och landsbygd. Kött- och mjölkproduktion är en viktig grund­bult i en levande och fungerande landsbygd med välmående lantbruksföretag.

Som konsument är det i dag lätt att välja svenskt kött i våra matvarubutiker och det har gjort att försäljningen av svenskt kött i förhållande till importerat kött i våra matbutik­er har ökat de senaste åren. Tyvärr så är situationen inte densamma inom restaurangnär­ingen. Restaurangbranschen har vid flera tillfällen lovat att man på frivillig basis ska uppmana sina medlemmar att redovisa ursprungsland när det gäller fisk och kött, men ingenting händer.

Som konsument i dag så ställs man inför många beslut och valmöjligheter. För att man som konsument ska kunna fatta så kloka och genomtänkta beslut som möjligt så måste man ha tillgång till information om produkten, och en produkts ursprung borde självklart finnas med. Därför bör nu ursprungsmärkning av kött även finnas på restau­ranger.

 

 

Johan Löfstrand (S)

 

Erica Nådin (S)

Eva Lindh (S)

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)