Antalet barn under 15 år som misstänks för våldsbrott har ökat med 40 procent sedan 2015. Det är en kraftig ökning och utvecklingen måste stoppas. Väldigt få barn under 15 år som misstänks för ett brott genomgår en prövning i domstol. Detta vill Moderaterna ändra på genom att systemet för bevistalan förändras på så vis att det är åklagaren, och inte socialtjänsten, som avgör om en bevistalan ska väckas.
Förslaget för att förstärka bevistalan är bra. Det krävs dock fler åtgärder för att en bevistalan mot barn under 15 år som är misstänkta för brott ska bli effektiv. Till exempel får idag en brottsplats inte avspärras om den misstänkte är under 15 år. Avspärrning kan inte användas om åtgärden riktar sig mot ett brottsmisstänkt barn under 15 år. Avspärrning i andra fall är endast möjligt inom ramen för en parallell förundersökning. Åklagaren kan således öppna en förundersökning mot en okänd person och därmed kringgå reglerna om att avspärrning inte får riktas mot ett brottsmisstänkt barn under 15 år. Däremot kan en åklagare inte spärra av det brottsmisstänkta barnets bostad.
Med tanke på utvecklingen av antalet brottsmisstänkta barn under 15 år bör reglerna för tvångsmedel gällande brottsmisstänkta barn under 15 år ses över i syfte att åklagare ska kunna använda sig av fler tvångsmedel än idag, såsom avspärrning av det brottsmisstänkta barnets bostad.
När barn under 15 år misstänks för brott inleder inte åklagaren en förundersökning utan istället inleds en utredning enligt 31 § lagen om unga lagöverträdare (LUL). Detta innebär till exempel att det saknas lagliga förutsättningar att förordna målsägandebiträde vid sådana utredningar. Ett målsägandebiträde är en viktig del av rättsprocessen och för målsägandens möjlighet att få stöd genom processen. Mot denna bakgrund bör därför reglerna gällande rätten till målsägandebiträde vid en utredning enligt 31 § LUL ändras.
Louise Meijer (M) |
|