Motion till riksdagen
2019/20:206
av Hans Eklind (KD)

Underskattade skatter – ett demokratiskt problem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skatter och avgifter på lönebesked och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

”Saker ska kallas för vad de är. Arbetsgivaravgifterna är i själva verket en dold skatt. Det som kallas sjuk- och socialförsäkringsavgifter går i själva verket rakt in i statskassan”, Göran Arrius, ordförande för den fackliga centralorganisationen Saco, till Arbetsmarknadsnytt 11 september 2019.

Dolda skatter är ett stort problem i Sverige. Ett demokratiproblem. En fungerande demokrati bygger på att medborgarna är informerade om hur vi exempelvis finansierar våra gemensamma offentliga åtaganden. De dolda skatterna har lett till en betydande okunskap.

Svenskt Näringsliv visar i rapporten ”Underskattade skatter – En undersökning av vad svenska folket tror om skatternas utformning” (2015) att det är en betydande skillnad mellan den uppskattade och den faktiska nivån när svenska folket få svara. Rapporten har med sig resultat från samma frågeställning 2003 och det konstateras att underskattningen är densamma (35 procent av den faktiska nivån).

Denna underskattning bygger på att hälften av skatten på arbete utgörs av så kallade dolda skatter, det finns direkta (synliga) och indirekta (dolda) skatter. Det finns anledning att befara att den svaga kunskapsnivån avseende våra skatter kommer att öka då den praktiska hanteringen av skatteuppbörden förändrats de sista åren. För den enskilde skattebetalaren har det tagits fram en förenklad självdeklaration, e-tjänster på nätet och även möjlighet att deklarera via sms. Detta underlättar för den enskilde skattebetalaren men kan även leda till en minskad förståelse och insikt om skatterna då det inte i samma utsträckning krävs att han/hon sätter sig in i sin skattesituation.

En konstruktiv debatt om skatter måste bygga på kunskap om hela skatten leder till en snedvridning av det som betraktas som demokratiska beslut. Företagare kan ta egna initiativ och synliggöra hela skatten på lönebesked. De flesta lönesystem har funktion för att kunna visa hela skatten. En angelägen reform vore att på sikt ändra skatte­systemet så att alla delar av arbetsgivaravgiften redovisas för alla löntagare. Det skulle kunna ske om hela lönekostnaden betalades ut till löntagaren och all skatt sedan drogs på detta belopp.

I år firar vi att det är hundra år sedan som Sveriges riksdag beslutade om att införa allmän och lika rösträtt. En milstolpe i den svenska demokratins historia. Ett annat sätt att fira denna milstolpe är att fatta beslut om att staten och det allmänna föregår med gott exempel genom att redovisa arbetstagarens bruttolön och därefter redovisa arbets­givaravgifter, löneskatter och andra avgifter som dras från denna.

 

 

Hans Eklind (KD)