Ägare till fjällnära skog har av Skogsstyrelsen förbjudits att avverka sin skog. Samma myndighet har dessutom meddelat skogsägarna att ingen ersättning ska utgå eftersom man anser att det inte finns en pågående markanvändning. Detta trots att skogsägare i samband med köp av fjällnära skog fått skogsbruksplaner av just Skogsstyrelsen som föreskriver avverkning.
Brukandeförbudet och den uteblivna ersättningen har gjort att enskilda skogsägare har tvingats att stämma staten. Statens agerande är ett brott mot äganderätten som finns inskriven i Sveriges grundlag, EU-rätten och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. I en demokrati och rättsstat ska inte medborgare behandlas på detta sätt.
Skogsstyrelsen menar att det inte går att säga om avverkning i fjällnära skog kan anses vara pågående markanvändning. Därmed kan man heller inte besluta om ersättning till markägaren.
Vi anser att det är självklart att avverkning är en del av den pågående markanvändningen vid skogsbruk på produktiv skogsmark. Det är ytterst anmärkningsvärt att sektorsmyndigheten för skogsbruk inte kan avgöra detta.
I skogsvårdslagens förarbeten är det tydligt att avverkning är pågående markanvändning på produktiv skogsmark. Detta stöds av rättspraxis och den av Skogsstyrelsen beställda rättsutredningen. Även i den dom som mark- och miljödomstolen meddelade i våras valde domstolen att gå på skogsägarnas linje. Skogsstyrelsen överklagade domen och ärendet ligger nu för avgörande hos Mark- och miljööverdomstolen.
Skogsstyrelsen har de senaste åren förlorat tre principiella domar där äganderätten har åsidosatts. Detta visar att det finns en utmaning hos den berörda myndigheten när det gäller att balansera lagens krav på äganderätt och miljö.
I dag är hälften av den fjällnära skogen formellt avsatt som reservat eller liknande och ytterligare stora arealer är frivilligt avsatta. Detta är mer än nog och det finns inget behov av ytterligare etappmål.
Helena Lindahl (C) |
Peter Helander (C) |