Motion till riksdagen
2019/20:177
av Martina Johansson (C)

Förenkla ansökan om dispens för att transportera vissa maskiner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla tillstånden för att söka dispens för att transportera vissa fordon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Samhället behöver många olika maskiner för att kunna bygga och utföra servicearbete. Olika maskiner kräver olika tillstånd för att få användas, och vissa kräver särskilda tillstånd för att få transporteras. Ett sådant exempel är mobilkranar. Mobilkranar används till många olika servicearbeten inom både industrin och offentliga sektorn. Räddningstjänsten använder dem till exempel i samband med urspårade tåg, trafik­olyckor eller bränder.

Många mobila kranar är tillåtna att köra på svenska vägar utan särskilda tillstånd medan andra har för högt axeltryck för att få köras på vägnätet. För de som är i behov av att snabbt få ut en kran på en plats, till en byggnation, servicearbete eller räddnings­arbete så stöter det på problem när det är de större kranarna med högre axeltryck det gäller.

I Sverige har vi ett tillståndssystem som bygger på att man ska få en dispens för att framföra dessa kranar, och beroende på vilka vägar det gäller så är det Transport­styrelsen eller kommunen som ska hantera dispensen. Dispensen talar om vilka vägar som kranen får transporteras på, och det behövs dispens för varje ny transport även om det är samma typ av kran och samma färd som ska ske.

Mobilkransägaren måste vänta på att dispens och anvisningar inför varje transport dessutom krävs det att man måste ha vägtransportledare för att tex kunna stänga av en bro.

Det är inte rimligt att det ska vara ett hinder att snabbt kunna komma fram till en tågurspårning på grund av tillståndskrav att framföra ett fordon.

Det behövs ett nytt system där det är enklare att få och söka tillstånd. Idag finns det med teknikens hjälp möjlighet att sprida information digitalt i realtid med uppgifter om var fordon och vissa krantyper kan transporteras. Informationen ska gälla oavsett om det är Trafikverkets vägar eller kommunala vägar. Genom att göra en samordning av informationen och få ett beslut direkt kan transporter ske även vid akuta händelser. Det sparar liv, tid och pengar både för aktuella företag och för våra myndigheter.

I ett sådant här system kan man ha vägsträckor som är fördefinierade för undantag och för vissa modeller av exempelvis kranar istället för som idag dispens för en specifik sträcka och en specifik maskin.

Det som idag tar flera dagar av handläggning kan ske automatiskt.

 

 

Martina Johansson (C)