Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av kommunallagen och tillkännager detta för regeringen.
I många kommuner är det bara kommunstyrelsens ordförande som har insyn i mark- och exploateringsfrågorna. I Helsingborg har det under många år förekommit oegentligheter kring mark- och exploateringsfrågorna. Detta har uppmärksammats i media och på så sätt kommit till kännedom för medborgarna och politikerna. Genom den delegationsordning och det regelverk som den politiska majoriteten i kommunen har antagit omöjliggörs en demokratiskt förankrad insyn i den enhet som arbetar med mark- och exploateringsfrågor. Genom ordningen koncentreras extremt mycket ekonomisk och strategisk makt i kommunstyrelsens ordförandes händer. Den enda reella möjligheten att påverka för övriga politiker i kommunstyrelse och kommunfullmäktige är när ärendena är färdigförhandlade och beslut om exploateringsavtalen ska fattas. Demokratin ställs alltså inför fullbordat faktum.
Detta är en orimlig ordning. Få andra områden inom den kommunala sfären har så stora och långtgående möjligheter till delegation. Trots att det handlar om stora summor pengar är det med nuvarande ordning fullt lagligt att ge en enda politiker ensamrätt till insyn och påverkansmöjlighet. Det är odemokratiskt och otidsenligt. Det rimliga vore att i alla fall minst en från den styrande majoriteten och en från oppositionspartierna har insyn och påverkansmöjlighet.
Regeringen bör därför överväga en översyn av kommunallagen i syfte att öka demokratiskt och politiskt inflytande i fråga om mark- och exploateringsfrågor.
Ola Möller (S) |
|