Täckningen för taltjänster uppgick i oktober 2017 till drygt 87 procent av Sveriges yta. Mer återstår alltså att göra och en strategi för detta bör läggas fast.
Att politiken lägger fast mål om bredband och telefoni åt alla är en viktig signal för att motverka den pågående urbaniseringen. Regeringar av olika färg har aktivt drivit frågan då det gäller bredband men nu gäller det att mobiltelefonin får samma uppmärksamhet. Att vi fortfarande har så många och stora vita fläckar där vi helt tappar mobiltäckning vid röstsamtal är helt oacceptabelt och kan de facto äventyra våra liv om vi råkar ut för sjukdom eller olyckor. Men god uppkoppling är dessutom viktigt för företagande, tillgänglighet och miljö. I det uppkopplade samhället ändras våra vanor och bland annat arbetet bedrivs på andra premisser. Idag är det till exempel vanligt att människor jobbar under resan till och från arbetet varför det är viktigt att fjärrtåg och kollektivtrafik inte bara kan erbjuda uppkoppling till internet utan också god mobiltäckning för röstsamtal.
För att en strategi för mobiltäckning för röstsamtal ska vara relevant krävs också att det definieras olika nivåer på näten som ska uppnås till olika år. Experter menar att när mobiltelefoner kan börja använda 4G-nätet betyder det också att täckningen för röstsamtal kan förbättras jämfört samtal över 2G och 3G. Det gäller särskilt för de som bor på landet. Post- och telestyrelsen, PTS, bör därför få i uppdrag att följa upp hur yttäckningen utvecklas.
Med hänvisning till den nationella strategin som nu finns på bredbandsområdet bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att ta fram en motsvarande nationell strategi för mobiltäckning.
Betty Malmberg (M) |
|