Vildsvinsstammen växer rekordsnabbt och har nu börjat röra sig norrut. Den svenska vildsvinsstammen består av ca 200 000 till 300 000 vildsvin. Eftersom varje fullvuxen sugga normalt får 5 till 6 kultingar per kull tar vildsvinen ofta över i områden och orsakar stor skada. På landsbygden handlar det om sönderbökade åkrar och minskade skördar vilket leder till ekonomiska bortfall. I bostadsområden är det trädgårdar, fotbollsplaner och kyrkogårdar som blir förstörda. Utöver den stora förödelse de orsakar marker i södra Sverige så ser vi även fler viltolyckor i takt med vildsvinsstammens tillväxt. Halland är ett av länen som drabbas hårdast och där Jägareförbundet anser att jakttrycket bör ökas för att problemen inte ska eskalera.
Idag slutar många jägare jaga vildsvin när frysboxen är full eftersom allt vildsvinskött som säljs måste passera en vilthanteringsanläggning. Det finns alltså få incitament för ökad vildsvinsjakt eftersom försäljningen av köttet är så pass komplicerat reglerad. Regelverket är baserat på rädslan för trikiner, en rundmask som kan infektera flera däggdjur inklusive människan. Smittan överförs av larver som ligger i värddjurets muskler vilket är grunden till den hårda lagstiftningen.
När jägaren själv eller någon i jaktlaget behåller köttet räcker det att ett trikinprov postas in till godkänt laboratorium men om någon utanför familjen ska få köttet kräver lagen att en vilthanteringsanläggning utför exakt samma trikintest.
Som jägare får du sälja mindre mängder viltkött direkt till konsument med undantag för just vildsvin som tillsammans med björn är det enda vilt som måste gå via en vilthanteringsanläggning. Detta trots att det redan är lag på att trikintesta allt kött som säljs.
Många vilthanteringsanläggningar ligger långt bort från jägaren vilket gör det svårt att transportera viltet till anläggningen. I många fall blir det därför mer kostsamt att transportera viltet till anläggningen än vad man får betalt av vilthanteringsanläggningen. Därför bör regelverket för vilthanteringsanläggningar ses över för att förenkla etableringen av fler lokala vilthanteringsanläggningar.
Vildsvinskött är ett fantastiskt livsmedel som fler bör få kunna ta del av. Det klimatsmarta vildsvinsköttet bör ses som en resurs i dagens samhälle där många bryr sig mycket om sin individuella miljöpåverkan. Viltkött bör kunna användas i större utsträckning för att därigenom bidra till en mer hållbar köttkonsumtion. Därför bör vi ändra regelverket så att jägare får sälja vildsvinskött direkt till konsument på samma sätt som övrigt viltkött.
Det är hög tid att politiken ser över regelverken och producerar mer tidsenliga förslag för en långsiktigt hållbar förvaltning av vildsvinsstammen genom utökad möjlighet till försäljning av vildsvinskött.
Helena Antoni (M) |
|