Socialutskottets betänkande

2019/20:SoU2

 

Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2018

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna och avslår motionsyrkandena.

I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse av förvaltningen av Allmänna arvsfonden och en redovisning av hur Arvsfondsdelegationen fördelat medel från fonden under 2018. Vidare redogör regeringen för sin bedömning av Arvsfondsdelegationens verksamhet och utveckling samt analyserar fördelningen av stöd inom de olika verksamhetsområdena. I skrivelsen anges också områden som enligt regeringens mening bör prioriteras vid kommande fördelning av stöd från Allmänna arvsfonden.

I betänkandet finns en reservation (SD).

 

Behandlade förslag

Skrivelse 2018/19:146 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2018.

Ett yrkande i en följdmotion.

17 yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2018/19 och 2019/20.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Allmänna arvsfonden

Reservation

Allmänna arvsfonden (SD)

Bilaga
Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Följdmotionen

Motioner från allmänna motionstiden 2018/19

Motioner från allmänna motionstiden 2019/20

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Allmänna arvsfonden

Riksdagen avslår motionerna

2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD) yrkandena 1–4,

2018/19:2424 av Lars Thomsson (C),

2018/19:2560 av Ulrika Heie och Annika Qarlsson (båda C),

2018/19:2912 av Boriana Åberg (M),

2019/20:168 av Martina Johansson (C) yrkandena 1 och 2,

2019/20:240 av Per Ramhorn m.fl. (SD),

2019/20:273 av Lars Thomsson (C),

2019/20:559 av Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg (båda S),

2019/20:1931 av Bengt Eliasson (L),

2019/20:2487 av Maria Malmer Stenergard och Jessika Roswall (båda M) och

2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD) yrkandena 1–4 och

lägger skrivelse 2018/19:146 till handlingarna.

 

Reservation (SD)

Stockholm den 7 november 2019

På socialutskottets vägnar

Acko Ankarberg Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Per Ramhorn (SD), Mikael Dahlqvist (S), Anders W Jonsson (C), Karin Rågsjö (V), Ulrika Heindorff (M), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Dag Larsson (S), Lina Nordquist (L), Pernilla Stålhammar (MP), Michael Anefur (KD), Mats Wiking (S), Ann-Christine From Utterstedt (SD) och Lars-Arne Staxäng (M).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet skrivelse 2018/19:146 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2018.

Med anledning av skrivelsen har en motion väckts. I betänkandet behandlar utskottet även tio motioner från allmänna motionstiden 2018/19 och 2019/20. Förslagen i motionerna finns i bilagan.

Utskottets överväganden

Allmänna arvsfonden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om Allmänna arvsfonden. Riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

Jämför reservationen (SD).

Gällande rätt

Bestämmelser om Allmänna arvsfonden finns i lagen (1994:243) om Allmänna arvsfonden. Av lagen framgår att Allmänna arvsfonden har till ändamål att främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionshinder (5 §). Stöd ur fonden ska i första hand lämnas till verksamheter som är nyskapande och utvecklande. Sådant stöd får också, om det bedöms som särskilt angeläget, lämnas till anläggningar, lokaler och utrustning (6 §). Vidare framgår att stöd får lämnas till organisationer som bedriver ideell verksamhet. Stöd till en verksamhet som är nyskapande och utvecklande får om det finns särskilda skäl även lämnas till en offentlig huvudman. Stöd får inte lämnas till enskilda personer (7 §). Enligt lagen ska Arvsfondsdelegationen ha en samlad strategi för uppföljning och utvärdering av beviljade stöd. Vid större utvärderingar ska, om det inte finns särskilda skäl, vetenskaplig expertis anlitas (7 a §). Vidare ska den som beviljas stöd ur Allmänna arvsfonden föreläggas att inom viss tid efter mottagandet av medlen skriftligen redovisa hur medlen har använts och på begäran lämna det underlag som behövs för granskningen av redovisningen (11 §). Stöd ur fonden ska i vissa angivna fall betalas tillbaka (12 §). Slutligen ska regeringen varje år före juni månads utgång lämna en redovisning till riksdagen för hur Allmänna arvsfonden har förvaltats och hur stöd från fonden har fördelats under föregående räkenskapsår samt ange den kommande inriktningen av stödet (31 § första stycket). Enligt 10 § första stycket förordningen (2004:484) om Allmänna arvsfonden ska en ansökan om stöd ur Allmänna arvsfonden innehålla en beskrivning av det ändamål (projekt) för vilket stöd söks, ekonomisk kalkyl, tid och plats för genomförandet och plan för dokumentation av projektet.

Skrivelsen

Förvaltningen av Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet som en särskild fond. Kammarkollegiets kapitalförvaltning ska tillgodose såväl behovet av en god direkt avkastning som önskemålet om värdebeständighet. Efter korrigering av restituerade arvsmedel läggs en tiondel av de medel som tillfallit fonden under ett år till fondkapitalet. Återstoden får tillsammans med direktavkastningen delas ut. Den 31 december 2018 fanns det totalt 1 241 miljoner kronor tillgängligt för Arvsfondsdelegationen att fatta beslut om under 2019. Året innan var motsvarande belopp 997 miljoner kronor.

Fonddelegationen inom Kammarkollegiet beslutar om långsiktig placeringsinriktning, hantering av risker och andra strategiska frågor för förvaltningen av fonden. Fondens bokförda värde uppgick den 31 december 2018 till 5 551 miljoner kronor, en ökning med 627 miljoner kronor jämfört med året före.

Fördelning av stöd ur Allmänna arvsfonden 2018

Arvsfondsdelegationen beslutar om fördelning av stöd ur Allmänna arvsfonden. Ett projekt kan enligt praxis beviljas stöd ur Allmänna arvsfonden under normalt högst tre år och en plan ska finnas över hur verksamheten eller metoden lever vidare efter projektets slut samt för hur projektets erfarenheter tas till vara och sprids.

För att jämföra beslutsvolymen beräknas de fleråriga besluten som om de vore ettåriga. Med en sådan justering fördelades 647 miljoner kronor på 377 projekt genom beslut av Arvsfondsdelegationen under 2018. Det är den näst högsta volymen i Allmänna arvsfondens historia. Även om volymen på projektbidraget ökar så minskade antalet bifallsbeslut under 2017 i jämförelse med tidigare år. Under 2018 ökade dock antalet bifallsbeslut något i jämförelse med 2017.

Drygt 61 procent, 395 miljoner kronor, av de medel som beslutades under 2018 fördelades till lokala och regionala projekt. Mätt i antal är 241 stycken (64 procent) av beviljade projekt av lokal eller regional natur, medan resterande projekt utgörs av nationella projekt.

Kontroll av medelsanvändning ur Allmänna arvsfonden

För att säkerställa att medel från Allmänna arvsfonden används på rätt sätt genomförs kontroller av den organisation som söker finansiering och av det projekt som ska genomföras. Sedan årsskiftet 2017/18 består controllerfunktionens övergripande arbetsuppgifter i att kontrollera hur medlen använts samt vara stöd till de organisationer som fått medel från Allmänna arvsfonden och till kanslifunktionens handläggare i frågor som rör projektens ekonomiska budgetering och redovisning.

I de generella villkoren beskrivs bl.a. vad Allmänna arvsfondens pengar inte får användas till. Den stödsökande organisationen bekräftar i sin ansökan att den läst och godkänt de generella villkoren. När den stödmottagande organisationen senare begär utbetalning av projektstöd blir Allmänna arvsfondens villkor bindande. Om den stödmottagande organisationen inte använder pengarna i enlighet med ansökan eller villkoren kan organisationen bli återbetalningsskyldig. I de fall där Allmänna arvsfonden misstänker brott görs polisanmälan, vilket inte förekom under 2018. När en organisation skriver under en ansökan om medel ur Allmänna arvsfonden bekräftar den samtidigt att den egna organisationens verksamhet samt det planerade projektets verksamhet inte strider mot Allmänna arvsfondens demokratiska värderingar. Dessa värderingar är lika rättigheter och möjligheter, delaktighet och inflytande samt inkludering.

Vid kontroll inför beslut om stöd sker bl.a. referenstagning, och vid kontroll efter beslut om stöd hålls bl.a. en introduktionsdag för nya projekt.

Samtliga organisationer som har fått lokalstöd från Allmänna arvsfonden förbinder sig att bedriva verksamheten i minst tio år. Denna uppföljning görs vid två tillfällen, efter fyra år och efter tio år.

Regeringens prioriterade områden

Under 2018 har drygt 595 miljoner kronor av beslutade medel gått till projekt inom de områden som regeringen har prioriterat. Det motsvarar 92 procent av de medel Arvsfondsdelegationen beslutade om under 2018.

Kommunikation, uppföljning och utvärdering

Under 2018 fortsatte arbetet för att öka kännedomen och kunskapen om samt förtroendet för Allmänna arvsfonden och dess verksamhet. Det är främst via de digitala kanalerna som kommunikationsaktiviteterna sker. En medveten förflyttning har gjorts till att kommunicera mer via sociala medier än via den egna webbplatsen, och även till att i större utsträckning använda video och rörlig bild i kommunikationen. Den tryckta produkten Demokratihandboken, som spreds under 2017, togs fram i en ny utgåva under 2018.

De utvärderingar som Arvsfondsdelegationen initierat utförs av forskare inom det aktuella området. Utvärderingarna visar att de erfarenheter och kunskaper som det civila samhällets organisationer genererar i stor utsträckning tas till vara i både organisationer, offentlig sektor och forskningsvärlden.

Regeringens bedömning av Arvsfondsdelegationens verksamhet och utveckling

Regeringen gör bedömningen att Allmänna arvsfonden har ett unikt uppdrag i svenskt samhällsliv. Medlen har sammantaget fördelats på ett väl genomfört sätt och i enlighet med Allmänna arvsfondens ändamål och de prioriterade områdena. Under året har arbetet med utvärdering och informationsgivning fortlöpt, vilket är frågor som fortsatt kommer att följas. Det är också angeläget att arbetet med den förstärkta kontrollen av medlens användning upprätthålls och att effektiviseringen av handläggningen fortlöper. Regeringens bedömning är att Arvsfondsdelegationen i allt väsentligt fullgör sitt uppdrag, men att det finns fortsatt behov av att stärka den interna styrningen, utveckla kommunikationsinsatserna för att öka antalet kvalitativa ansökningar, framför allt från de län som har få projekt, och sprida de positiva resultat som projekten genererar nationellt.

Regeringen beslutade den 15 juni 2017 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över och analysera vissa frågor som rör Allmänna arvsfondens verksamhet med syftet att säkerställa att fondens medel används för den verksamhet som de är avsedda för samt att medlen hanteras och redovisas transparent, rättssäkert och opartiskt. Förslag skulle också lämnas om hur villkor kan utformas som säkerställer att enbart organisationer som i sin verksamhet respekterar värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle kan få stöd, analysera kriterierna för stöd, överväga frågor om arvsavstående och se över vissa administrativa frågor. Utredningen tog namnet 2017 års arvsfondsutredning. Betänkandet En arvsfond i takt med tiden – En översyn av regelverket kring Allmänna arvsfonden (SOU 2018:70) överlämnades till regeringen i september 2018. Betänkandet har varit ute på remiss och bereds nu i Regeringskansliet. Utredningen föreslår att den nuvarande lagen om Allmänna arvsfonden ersätts av en ny lag med en annan struktur. Utredningen har också föreslagit att ett demokrativillkor införs i lagen. Demokrativillkoret föreskriver att stöd inte ska få lämnas till en organisation om den eller någon av dess företrädare främjar, uppmanar till eller försvarar terrorism eller i övrigt inte respekterar mänskliga rättigheter.

Inriktning och prioriterade områden 2019

Regeringen ska enligt lagen om Allmänna arvsfonden ange den kommande inriktningen av fondens stödgivning. Det gör regeringen genom att i sin årliga skrivelse till riksdagen ange inriktningen av barnrättspolitiken, ungdomspolitiken och funktionshinderspolitiken. Regeringen anger även sådana områden som är angelägna att utveckla och som därför bör prioriteras vid Arvsfondsdelegationens medelsfördelning. Regeringen har identifierat tolv områden som bör prioriteras vid Arvsfondsdelegationens medelsfördelning. De områden som bör prioriteras är projekt som syftar till att

       stärka barnets rättigheter

       öka delaktighet och stärka demokratin

       förebygga våld, mobbning och trakasserier

       främja ett stärkt föräldraskap

       främja psykisk och fysisk hälsa

       öka delaktighet i kulturlivet

       främja etableringen på arbetsmarknaden

       stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning

       öka delaktighet och tillgänglighet för äldre personer med funktionsnedsättningar

       stärka förutsättningarna för nyanländas mottagande och etablering

       öka jämställdhet och jämlikhet

       stärka inflytandet för barn och unga.

Motionerna

I motion 2018/19:2912 av Boriana Åberg (M) begär motionären ett tillkännagivande om att avskaffa Allmänna arvsfonden. Motionären anför att Allmänna arvsfonden har spelat ut sin roll och att den därför bör avskaffas. I motion 2019/20:2487 av Maria Malmer Stenergard och Jessika Roswall (båda M) begär motionärerna ett tillkännagivande om Allmänna arvsfonden. Motionärerna anför att styrningen av Allmänna arvsfonden måste reformeras. Det handlar dels om att säkerställa att medlen uteslutande går till projekt som vilar stadigt på demokratiska principer, dels om att de projekt som får finansiering ska skapa ett tydligt mervärde för just barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

I kommittémotion 2019/20:240 av Per Ramhorn m.fl. (SD) begär motionärerna ett tillkännagivande om att Allmänna arvsfonden aktivt ska arbeta för att säkerställa att de organisationer som får medel från fonden inte har några kopplingar till terrorism eller samarbetar med andra organisationer eller personer som på något sätt främjar terrorism. I motion 2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD) begär motionärerna i yrkande 1 ett tillkännagivande om en översyn av hur Allmänna arvsfonden fungerar. Ett likalydande yrkande finns i motion 2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD) yrkande 1. I motion 2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD) begär motionärerna i yrkande 2 ett tillkännagivande om att ytterligare skärpa kraven för utbetalningar från Allmänna arvsfonden. Ett likalydande yrkande finns i motion 2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD) yrkande 2. Enligt motionärerna är det naturligtvis inte tänkt att Allmänna arvsfonden ska ge stöd till organisationer som har våldsbejakande, kvinnoförtryckande eller odemokratiska och polariserande agendor, men tyvärr sker det i dag. I motion 2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD) begär motionärerna i yrkande 3 ett tillkännagivande om en strikt resultatredovisning när det gäller mottagare av Allmänna arvsfondens pengar. Ett liknande yrkande finns i motion 2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD) yrkande 3. Motionärerna anför att riksdagen bör uppdra åt regeringen att införa en strikt resultatredovisning av mottagare av Allmänna arvsfondens pengar i syfte att förhindra och motverka bedrägeri. I motion 2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD) begär motionärerna i yrkande 4 ett tillkännagivande om rättsprocesser gentemot närstående. Ett likalydande yrkande finns i motion 2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD) yrkande 4. Motionärerna anför att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att säkerställa att Allmänna arvsfonden i vissa fall inte kan driva rättsprocesser mot efterlevande.

I motion 2019/20:168 av Martina Johansson (C) begär motionären i yrkande 1 ett tillkännagivande om att se över möjligheterna att fördela om de stöd som i dag är projektbaserade till mer årsbaserade föreningsstöd. I yrkande 2 begärs ett tillkännagivande om att se över regelverket hos Allmänna arvsfonden vid beviljande av medel. Att öppna upp för att tillåta forskning när medel från Allmänna arvsfonden används kan enligt motionären vara en väg framåt. I motion 2019/20:273 av Lars Thomsson (C) begär motionären ett tillkännagivande om att staten bör överväga att bredda kriterierna för att söka bidrag från Allmänna arvsfonden. Ett likalydande yrkande finns i motion 2018/19:2424 av samme motionär. Det finns enligt motionären många viktiga ändamål i samhället som är i behov av investeringsresurser, främst kopplade till den ideella sektorn. I motion 2018/19:2560 av Ulrika Heie och Annika Qarlsson (båda C) begär motionärerna ett tillkännagivande om att regeringen bör utreda ändringar i bestämmelserna i den lag som styr Allmänna arvsfondens utdelning. Motionärerna föreslår att reglerna för Allmänna arvsfonden ändras så att minst 20 procent av de medel som kommit in till fonden återgår till donatorns hem- eller grannkommuner för samma ändamål som i övrigt stadgas för fonden.

I motion 2019/20:1931 av Bengt Eliasson (L) begär motionären ett tillkännagivande om en ändring av regelverket för Allmänna arvsfonden. Allmänna arvsfonden borde enligt motionären få möjlighet att länsvis utlokalisera rådgivning, information, handläggning och utbetalningar.

I motion 2019/20:559 av Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg (båda S) begär motionärerna ett tillkännagivande om att överväga ett försök med decentralisering av delar av Allmänna arvsfondens fördelning av stipendier. Motionärerna anför att av de fördelade medlen brukar 6070 procent gå till regionala och lokala projekt. Det finns enligt motionärerna en möjlighet att på försök prova en länsvis utlokalisering av delar av Allmänna arvsfondens verksamhet, t.ex. rådgivning inför ansökningar.

Pågående arbete

Som svar på ett regeringsuppdrag överlämnade Statskontoret i november 2017 rapporten Myndighetsanalys av Arvsfondsdelegationen (2017:20). Av rapporten framgår att Statskontoret bedömer att Arvsfondsdelegationen i allt väsentligt fullgör sitt uppdrag. Statskontoret bedömer att delegationen väl utför uppgifterna att fatta beslut om fördelning av medel och att kvalitetsgranska underlagen till beslut. Statskontoret bedömer också att delegationen fullgör sina två övriga uppgifter om att informera allmänheten om verksamheten samt att ha en strategi för uppföljning och utvärdering.

Tidigare riksdagsbehandling

Utskottet behandlade senast ett likalydande motionsyrkande som i motion 2019/20:240 i betänkandet Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2017 (bet. 2018/19:SoU2). Motionsyrkandet avstyrktes. Riksdagen biföll utskottets förslag till riksdagsbeslut (rskr. 2018/19:49). Utskottet behandlade ett likalydande motionsyrkande som i motion 2018/19:2912 och ett liknande motionsyrkande som i motion 2018/19:2560 i betänkandet Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2016 (bet. 2017/18:SoU6). Motionsyrkandena avstyrktes. Riksdagen biföll utskottets förslag till riksdagsbeslut (rskr. 2017/18:30).

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att betänkandet En arvsfond i takt med tiden – En översyn av regelverket kring Allmänna arvsfonden är under beredning inom Regeringskansliet. I betänkandet föreslås att lagen om Allmänna arvsfonden ska ersättas av en ny lag. Vidare föreslås att det ska införas ett demokrativillkor som föreskriver att stöd inte ska få lämnas till en organisation om den eller någon av dess företrädare främjar, uppmanar till eller försvarar terrorism, eller i övrigt inte respekterar mänskliga rättigheter. Utskottet konstaterar vidare att även Statskontorets rapport Myndighetsanalys av Arvsfondsdelegationen är under beredning inom Regeringskansliet. Riksdagen bör enligt utskottet inte föregripa resultatet av detta arbete, och därför bör motionsyrkandena avslås.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

Reservation

 

Allmänna arvsfonden (SD)

av Per Ramhorn (SD), Carina Ståhl Herrstedt (SD) och Ann-Christine From Utterstedt (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2019/20:240 av Per Ramhorn m.fl. (SD),

avslår motionerna

2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD) yrkandena 1–4,

2018/19:2424 av Lars Thomsson (C),

2018/19:2560 av Ulrika Heie och Annika Qarlsson (båda C),

2018/19:2912 av Boriana Åberg (M),

2019/20:168 av Martina Johansson (C) yrkandena 1 och 2,

2019/20:273 av Lars Thomsson (C),

2019/20:559 av Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg (båda S),

2019/20:1931 av Bengt Eliasson (L),

2019/20:2487 av Maria Malmer Stenergard och Jessika Roswall (båda M) och

2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD) yrkandena 1–4 och

lägger skrivelse 2018/19:146 till handlingarna.

 

 

Ställningstagande

Det är enligt vår mening viktigt att de medel som Allmänna arvsfonden delar ut används i enlighet med de riktlinjer som finns för Allmänna arvsfonden. Vi anser att Allmänna arvsfonden aktivt ska arbeta för att säkerställa att de organisationer som får medel från fonden inte har några kopplingar till terrorism eller samarbetar med andra organisationer eller personer som på något sätt främjar terrorism. Regeringen bör se över denna fråga.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2018/19:146 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2018.

Följdmotionen

2019/20:240 av Per Ramhorn m.fl. (SD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Allmänna arvsfonden aktivt ska arbeta för att säkerställa att de organisationer som får medel från fonden inte har några kopplingar till terrorism eller samarbetar med andra organisationer eller personer som på något sätt främjar terrorism samt tillkännager detta för regeringen.

Motioner från allmänna motionstiden 2018/19

2018/19:327 av Markus Wiechel och Mikael Strandman (båda SD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av hur arvsfonden fungerar och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ytterligare skärpa kraven för utbetalningar från Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en strikt resultatredovisning av mottagare av Allmänna arvsfondens pengar och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rättsprocesser gentemot närstående och tillkännager detta för regeringen.

2018/19:2424 av Lars Thomsson (C):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör överväga att bredda kriterierna för att kunna söka bidrag från Allmänna arvsfonden framöver och tillkännager detta för regeringen.

2018/19:2560 av Ulrika Heie och Annika Qarlsson (båda C):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda ändringar i bestämmelserna i den lag som styr Allmänna arvsfondens utdelning och tillkännager detta för regeringen.

2018/19:2912 av Boriana Åberg (M):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

Motioner från allmänna motionstiden 2019/20

2019/20:168 av Martina Johansson (C):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att fördela om stöden som i dag är projektbaserade till mer årsbaserade föreningsstöd och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket hos Allmänna arvsfonden vid beviljande av medel och tillkännager detta för regeringen.

2019/20:273 av Lars Thomsson (C):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör överväga att bredda kriterierna för att kunna söka bidrag från Allmänna arvsfonden framöver och tillkännager detta för regeringen.

2019/20:559 av Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg (båda S):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ett försök med decentralisering av delar av Allmänna arvsfondens fördelning av stipendier och tillkännager detta för regeringen.

2019/20:1931 av Bengt Eliasson (L):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ändring av regelverket för Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

2019/20:2487 av Maria Malmer Stenergard och Jessika Roswall (båda M):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

2019/20:3224 av Markus Wiechel m.fl. (SD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av hur arvsfonden fungerar och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ytterligare skärpa kraven för utbetalningar från Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en strikt resultatredovisning när det gäller mottagare av Allmänna arvsfondens pengar och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rättsprocesser gentemot närstående och tillkännager detta för regeringen.