Skatteutskottets betänkande

2019/20:SkU5

 

Skatteregler för tjänstepensionsföretag

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag att tjänstepensionsföretag samt svenska europabolag och europakooperativ som bedriver motsvarande verksamhet ska tillämpa de särskilda bestämmelserna för livförsäkringsföretag i inkomstskattelagen. Tjänstepensionsföretag ska skatterättsligt likställas med försäkringsföretag, ömsesidiga tjänstepensionsbolag ska likställas med ömsesidiga försäkringsföretag och tjänstepensionsföreningar ska – i likhet med vad som gäller för försäkringsföreningar – likställas med ekonomiska föreningar. En försäkring meddelad av ett tjänstepensionsföretag ska inkomstskatterättsligt kunna klassificeras som en pensionsförsäkring.

De nya bestämmelserna ska träda i kraft den 15 december 2019.

I betänkandet finns ett särskilt yttrande (M, KD).

 

Behandlade förslag

Proposition 2018/19:161 Skatteregler för tjänstepensionsföretag.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

Propositionen

Utskottets överväganden

Skatteregler för tjänstepensionsföretag

Särskilt yttrande

Skatteregler för tjänstepensionsföretag (M, KD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Skatteregler för tjänstepensionsföretag

Riksdagen antar regeringens förslag till 

1. lag om ändring i lagen (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.,

2. lag om ändring i lagen (1984:404) om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter,

3. lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt för pensionsmedel,

4. lag om ändring i lagen (1990:1427) om särskild premieskatt för grupplivförsäkring, m.m.,

5. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:161 punkterna 1–5.

 

Stockholm den 22 oktober 2019

På skatteutskottets vägnar

Jörgen Hellman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jörgen Hellman (S), Per Åsling (C), Niklas Wykman (M), Hillevi Larsson (S), Helena Bouveng (M), Peter Persson (S), Tony Haddou (V), Boriana Åberg (M), David Lång (SD), Patrik Lundqvist (S), Hampus Hagman (KD), Anna Vikström (S), Eric Westroth (SD), Rebecka Le Moine (MP), Kjell Jansson (M), Johnny Skalin (SD) och Mats Persson (L).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2018/19:161 Skatteregler för tjänstepensionsföretag. Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2.

Bakgrund

Regeringen beslutade i augusti 2019 om proposition 2018/19:158 En ny reglering för tjänstepensionsföretag. I propositionen, som hanteras av finansutskottet, föreslås i huvudsak att Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2341 av den 14 december 2016 om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut (andra tjänstepensionsdirektivet) delvis ska genomföras i svensk rätt genom en ny lag om tjänstepensionsföretag.

Direktivet är byggt på en princip om minimiharmonisering, dvs. medlemsstaterna har frihet att införa mer långtgående krav än vad som följer av direktivet. Genom förslaget i proposition 2018/19:158 införs tjänstepensionsföretag som ett nytt slags tjänstepensionsinstitut i svensk rätt. Detta ska huvudsakligen ske genom införandet av en ny lag, lagen om tjänstepensionsföretag (LTPF), med andra tjänstepensionsdirektivet som grund.

Med tjänstepensionsföretag avses de nya föreslagna företagsformerna tjänstepensionsaktiebolag, ömsesidiga tjänstepensionsbolag och tjänste-pensionsföreningar. Tjänstepensionsföretag ska driva verksamhet som rör tjänstepensionsförsäkring, vilket är en form av livförsäkringsrörelse. Det föreslås vidare att försäkringsföretag ska kunna få tillstånd att bli tjänstepensionsföretag och tjänstepensionsföretag ska kunna få tillstånd att bli försäkringsföretag, s.k. omvandling. Även tjänstepensionskassor ska kunna omvandlas till tjänstepensionsföretag.

Tjänstepensionsaktiebolag ska omfattas av allmänna associationsrättsliga bestämmelser för aktiebolag och de särskilda bestämmelserna för försäkringsaktiebolag i försäkringsrörelselagen, med vissa undantag som finns angivna i lagen om tjänstepensionsföretag. Ömsesidiga tjänstepensionsbolag och tjänstepensionsföreningar ska utgöra egna associationsformer. För ömsesidiga tjänstepensionsbolag ska, vid sidan av vissa särskilda bestämmelser i lagen om tjänstepensionsföretag, de associationsrättsliga bestämmelserna i försäkringsrörelselagen om ömsesidiga försäkringsbolag gälla. På motsvarande sätt ska försäkringsrörelselagens associationsrättsliga bestämmelser om försäkringsföreningar tillämpas på tjänste-pensionsföreningar. För tjänstepensionsföreningar ska även lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar gälla om inte annat föreskrivs i lagen om tjänstepensionsföretag. Med tjänstepensionsförsäkring avses i den nya lagen livförsäkringar som har samband med yrkesutövning och där utbetalningen av försäkringsbelopp (engångsbelopp eller periodiska utbetalningar) beror av att en eller flera personer uppnår eller förväntas uppnå en viss ålder samt försäkringar som meddelas som tillägg till sådana försäkringar. Samma definition av tjänstepensionsförsäkring fanns tidigare i försäkrings-rörelselagen. Ett tjänstepensionsföretag får inte bedriva annan verksamhet än sådan som rör tjänstepensionsförsäkringar och därmed sammanhängande verksamhet.

Understödsföreningar som meddelar försäkringar om tjänstepension, s.k. tjänstepensionskassor, omfattas också av andra tjänstepensionsdirektivet. Det föreslås bestämmelser som gör det möjligt för tjänstepensionskassor att fortsätta driva verksamhet som tjänstepensionsföretag enligt den nya lagen om tjänstepensionsföretag. Försäkringsföretag som endast meddelar försäkringar om tjänstepension har enligt den bedömning som görs i propositionen möjlighet att driva verksamhet som omfattas av andra tjänste-pensionsdirektivet. Det föreslås därför att försäkringsföretag efter omvandling ska få driva tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag.

Propositionen

Med anledning av de föreslagna regeländringarna i proposition 2018/19:158 uppstår behov av att justera skattelagstiftningen och därför har regeringen även beslutat om proposition 2018/19:161 Skatteregler för tjänstepensionsföretag.

I proposition 2018/19:161 föreslås därför att tjänstepensionsföretag samt svenska europabolag och europakooperativ som bedriver motsvarande verksamhet ska tillämpa de särskilda bestämmelserna för livförsäkringsföretag i inkomstskattelagen (1999:1229), förkortad IL. Det föreslås även att tjänstepensionsföretag skatterättsligt likställs med försäkringsföretag, att ömsesidiga tjänstepensionsbolag likställs med ömsesidiga försäkringsföretag och att tjänstepensionsföreningar – i likhet med vad som gäller för försäkringsföreningar – likställs med ekonomiska föreningar.

En försäkring meddelad av ett tjänstepensionsföretag föreslås vidare inkomstskatterättsligt kunna klassificeras som en pensionsförsäkring.

 

 

Utskottets överväganden

Skatteregler för tjänstepensionsföretag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag till ändrade skatteregler för tjänstepensionsföretag som innebär ändringar i lagen om identitetsbeteckningar för juridiska personer m.m., lagen om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter, lagen om avkastningsskatt för pensionsmedel, lagen om särskild premieskatt för grupplivförsäkring, m.m. och inkomstskattelagen.

Jämför det särskilda yttrandet (M, KD).

Propositionen

Regeringen anser att det bör råda skattemässig neutralitet mellan aktörerna på tjänstepensionsområdet och att tjänstepensionsföretag därför bör beskattas på samma sätt som livförsäkringsföretag. Regeringen har därför i proposition 2018/19:161 Skatteregler för tjänstepensionsföretag föreslagit ett antal ändringar i skattelagstiftningen.

Beskattning av tjänstepensionsföretag

Tjänstepensionsföretag bör inordnas under det skatterättsliga begreppet livförsäkringsföretag i 39 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), förkortad IL. Härigenom blir de särskilda beskattningsbestämmelserna för livförsäkrings-företag tillämpliga även på tjänstepensionsföretag. Det innebär i huvudsak att inkomster som hänför sig till tillgångar och skulder som förvaltas för försäkringstagarnas räkning eller influtna premier inte ska tas upp till beskattning enligt inkomstskattelagen. Utgifter som hänför sig till sådana inkomster och premier får inte heller dras av. Tjänstepensionsföretag ska för denna del av verksamheten i stället betala avkastningsskatt. Detta följer av 2 och 12 §§ avkastningsskattelagen. Svenska europabolag eller europakooperativ som driver motsvarande verksamhet som tjänste-pensionsföretag bör hanteras på samma sätt. Genom att tjänstepensionsföretag likställs med försäkringsföretag kommer tjänstepensionsföretag t.ex. att kunna vara part i en underprisöverlåtelse (23 kap. IL), ta emot skattefri utdelning från näringsbetingade andelar (24 kap. IL) och avyttra näringsbetingade delägarrätter utan några skattemässiga konsekvenser (25 a kap. IL). Vidare kommer tjänstepensionsföretagen att kunna ge och ta emot koncernbidrag (35 kap. IL). De kommer även att bl.a. omfattas av bestämmelserna om ersättningsfonder (31 kap. IL), beskattning vid fusioner och fissioner (37 kap. IL), verksamhetsavyttringar (38 kap. IL), partiella fissioner (38 a kap. IL), framskjuten beskattning vid andelsbyten (48 a kap. IL) och uppskovsgrundande andelsbyten (49 kap. IL).

Även i övrigt är det enligt regeringen angeläget att tjänstepensionsföretag skattemässigt behandlas på ett neutralt sätt i förhållande till andra företag som bedriver motsvarande verksamhet. Det bedöms därför som naturligt att inkomstskattemässigt likställa tjänstepensionsföretag med försäkringsföretag, varvid ömsesidiga tjänstepensionsbolag likställs med ömsesidiga försäkringsföretag och tjänstepensionsföreningar – i likhet med vad som gäller för försäkringsföreningar – likställs med ekonomiska föreningar. När det gäller tjänstepensionsaktiebolag föreslås i propositionen En ny reglering för tjänstepensionsföretag att dessa ska omfattas av allmänna associationsrättsliga bestämmelser för aktiebolag och de särskilda bestämmelserna för försäkringsaktiebolag i försäkringsrörelselagen, med vissa undantag som finns angivna i lagen om tjänstepensionsföretag. Det innebär att bestämmelserna om aktiebolag i inkomstskattelagen direkt kommer att bli tillämpliga på tjänstepensionsaktiebolagen.

Förslaget medför ändringar i 2 kap. 1 och 4 b §§, 24 kap. 9 §, 30 kap. 14 §, 39 kap. 2 § IL och att två nya paragrafer, 2 kap. 4 d och 4 e §§, införs i IL.

Stämpelskatt

Enligt den föreslagna lagen om tjänstepensionsföretag ska ett tjänstepensionsföretag helt eller delvis få överlåta sitt försäkringsbestånd till ett annat tjänstepensionsföretag eller ett försäkringsföretag (11 kap. 1 § LTPF). Enligt de föreslagna ändringarna i försäkringsrörelselagen (FRL) ska ett försäkringsföretag – vid sidan av beståndsöverlåtelser till ett svenskt försäkringsföretag eller en utländsk försäkringsgivare – även få överlåta hela eller delar av sitt försäkringsbestånd till ett tjänstepensionsföretag (14 kap. 1 § FRL). Vid överlåtelser av ett helt försäkringsbestånd mellan tjänstepensionsföretag eller mellan ett tjänstepensionsföretag och ett försäkringsföretag bör enligt regeringen samma regler för stämpelskatt gälla som vid beståndsöverlåtelser mellan försäkringsföretag. Således bör sådana förvärv inte medföra stämpelskatt för de fastigheter eller tomträtter som ingår i förvärvet. Förslaget medför ändringar i 6 § lagen om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

Särskild premieskatt för grupplivförsäkring m.m.

Enligt lagen om särskild premieskatt för grupplivförsäkring, m.m. beskattas bl.a. svenska försäkringsföretag och utländska försäkringsföretag som bedriver verksamhet i Sverige för premier som avser förmån av grupplivförsäkring. Syftet med denna skatt är att åstadkomma en neutral skatte- och avgiftsmässig behandling av olika s.k. avtalsförsäkringar. Utfallande belopp från en sådan försäkring inkomstbeskattas inte, och som huvudregel beskattas inte en anställd för den förmån det är att arbetsgivaren betalar premier för en sådan försäkring. I stället betalar försäkringsgivarna den särskilda premieskatten. Enligt förslaget till lag om tjänstepensionsföretag ska tjänstepensionsföretag bl.a. kunna tillhandahålla tjänstegrupplivförsäkringar. Regeringen anser därför att tjänstepensionsföretag bör vara skattskyldiga till särskild premieskatt för grupplivförsäkring. Tjänstepensionsföretag bör omfattas av samma bestämmelser som gäller för försäkringsföretag. Det innebär bl.a. att tjänstepensionsföretag är skattskyldiga för premien för grupplivförsäkring i den utsträckning förmånen av försäkringen inte ska tas upp som intäkt eller premien ska dras av, att skattskyldighet inträder när premien tas emot och att beskattningsunderlaget utgörs av 95 procent av mottagen premie. Skatten uppgår till 45 procent av underlaget.

Förslaget medför ändringar i 2–4 §§ lagen om särskild premieskatt för grupplivförsäkring, m.m. 

Identitetsbeteckning för tjänstepensionsföretag

De nya föreslagna företagsformerna tjänstepensionsaktiebolag, ömsesidigt tjänstepensionsbolag och tjänstepensionsförening ska vara registrerade och Bolagsverket ska vara registreringsmyndighet. Detsamma gäller i dag för försäkringsföretag. På samma sätt som gäller för bl.a. aktiebolag ska organisationsnummer fastställas för tjänstepensionsföretagen. Regeringen föreslår att detta ska komma till uttryck genom att ömsesidigt tjänstepensionsbolag och tjänstepensionsförening införs i 1 § 1 lagen om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl. Ömsesidigt försäkringsbolag utgör en egen associationsform för vilken organisationsnummer fastställs, och i ett förtydligande syfte föreslår regeringen att ömsesidigt försäkringsbolag uttryckligen ska anges i 1 § 1 samma lag. Därutöver ska försäkringsförening rätteligen flyttas från paragrafens andra punkt till den första. Förslaget medför ändringar i 1 § lagen om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.

Ikraftträdande

De nya bestämmelserna bör träda i kraft samtidigt som huvuddelen av de lagändringar som föreslås i proposition 2018/19:158 En ny reglering för tjänstepensionsföretag, dvs. den 15 december 2019.

Utskottets ställningstagande

Utskottet ställer sig positivt till att upprätta skatteneutralitet mellan aktörerna på tjänstepensionsområdet och har därför inget att invända mot regeringens förslag om ändrade skatteregler för tjänstepensionsföretag.

Utskottet tillstyrker propositionen.

 

 

Särskilt yttrande

 

Skatteregler för tjänstepensionsföretag (M, KD)

Niklas Wykman (M), Helena Bouveng (M), Boriana Åberg (M), Hampus Hagman (KD) och Kjell Jansson (M) anför:

 

Vi ställer oss positiva till propositionens grundläggande inriktning att upprätta skatteneutralitet mellan aktörerna på tjänstepensionsområdet. Det är dock beklagligt att regeringen har frångått inriktningen i Tjänstepensions-företagsutredningen, att försäkringsföretag som önskar ansöka om att omvandla sin verksamhet till tjänstepensionsföretag ska slippa skattekonsekvenser i samband med att de renodlar sin verksamhet (dvs. att den delen av verksamheten som inte är tjänstepensionsverksamhet överförs till ett annat företag eller vice versa). Hade vi haft regeringsmakten skulle vi ha infört ett uttryckligt undantag från inkomstbeskattning i samband med omvandlingsprocessen. Med regeringens förslag finns risk att eventuella skattekonsekvenser medför att företag avstår från liknande omvandlingar och att vissa konsumenter i förlängningen därmed drabbas av ökade kostnader. Detta riskerar i sin tur att medföra att den konkurrensneutralitet som propositionen eftersträvar inte materialiseras.

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2018/19:161 Skatteregler för tjänstepensionsföretag:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1984:404) om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt för pensionsmedel.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1990:1427) om särskild premieskatt för grupplivförsäkring, m.m.

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag