Skatteutskottets betänkande
|
Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till nya regler och ändringar i mervärdesskattelagen (1994:200) och i skatteförfarandelagen (2011:1244) som gäller gränsöverskridande handel mellan företag inom EU. Förslagen lämnas med anledning av ändringar i mervärdesskattedirektivet (direktiv 2006/112/EG). Det handlar om nya regler om överföring av varor mellan EU-länder till s.k. avropslager, dvs. lager som i förväg kända köpare kan plocka varor från vid behov. Det handlar också om skärpta krav för säljarens undantag från skatteplikt vid leveranser av varor till andra EU-länder och om gränsöverskridande kedjetransaktioner. Vidare föreslås också att definitionen av ett tredje territorium i mervärdesskattelagen justeras.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.
Behandlade förslag
Proposition 2018/19:160 Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöver-skridande handel mellan företag.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200),
2. lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:160 punkterna 1 och 2.
Stockholm den 24 oktober 2019
På skatteutskottets vägnar
Jörgen Hellman
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jörgen Hellman (S), Per Åsling (C), Niklas Wykman (M), Hillevi Larsson (S), Helena Bouveng (M), Peter Persson (S), Tony Haddou (V), Boriana Åberg (M), David Lång (SD), Patrik Lundqvist (S), Hampus Hagman (KD), Anna Vikström (S), Joar Forssell (L), Eric Westroth (SD), Rebecka Le Moine (MP), Kjell Jansson (M) och Anne Oskarsson (SD).
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2018/19:160 Ändrade mervärdesskatteregler vid gränsöverskridande handel mellan företag. Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2.
Det har inte väckts några motioner i ärendet.
Reglerna för mervärdesskatt är i stor utsträckning harmoniserade inom EU. Grunden för regelverket finns huvudsakligen i rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (mervärdesskattedirektivet). Medlemsstaterna är skyldiga att genomföra mervärdesskattedirektivets regler i den nationella rätten. I Sverige har det skett främst genom mervärdesskattelagen (1994:200).
Inom EU finns en gemensam ordning för beskattningen av varor som transporteras mellan olika EU-länder. Om nationella bestämmelser avviker från denna ordning kan det uppkomma situationer med dubbelbeskattning eller utebliven beskattning vid varuhandel mellan olika EU-länder. Huvudregeln är att beskattning ska ske i det land där omsättningen sker. Genom bestäm-melserna om unionsinterna förvärv ska beskattning av köparens förvärv i stället ske i t.ex. varans destinationsland (eller i ett annat EU-land där köparen är registrerad till mervärdesskatt). I sådana fall ska beskattning inte ske i omsättningslandet. För att det ska vara fråga om ett unionsinternt förvärv ställs vissa krav. Det måste bl.a. vara fråga om en gränsöverskridande transport. Varan måste alltså fysiskt ha förflyttats mellan två medlemsländer.
För EU-handel finns krav på att specificera försäljningar mellan företag i en sammanställning (i Sverige benämnd periodisk sammanställning). Medlemsstaterna ska föra in uppgifterna som inhämtas på detta sätt i ett elektroniskt system, VIES (Value added tax Information Exchange System). Skattemyndigheterna i respektive EU-land har tillgång till informationen i VIES och kan använda den som underlag för beskattning av köparens förvärv vid EU-handel.
Ändringarna som föreslås i propositionen föranleds av ändringar i mervärdesskattedirektivet. Det handlar dels om ändrade regler vid gräns-överskridande handel mellan företag, såsom regler om avropslager, undantag och kedjetransaktioner, dels om ändrade regler när det gäller det territoriella tillämpningsområdet för Italien.
I propositionen föreslås vissa nya regler och ändringar i mervärdesskattelagen (1994:200) och i skatteförfarandelagen (2011:1244) som gäller gräns-överskridande handel mellan företag inom EU. Förslagen lämnas med anledning av ändringar i mervärdesskattedirektivet (direktiv 2006/112/EG). Det handlar om nya regler om överföring av varor mellan EU-länder till s.k. avropslager, dvs. lager som i förväg kända köpare kan plocka varor från vid behov (engelska: call-off stock). Det handlar också om skärpta krav för säljarens undantag från skatteplikt vid leveranser av varor till andra EU-länder och om gränsöverskridande kedjetransaktioner. I propositionen föreslås också att definitionen av ett tredje territorium i mervärdesskattelagen justeras.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändrade mervärdesskatte-och skatteförfaranderegler vid gränsöverskridande handel mellan företag.
Propositionen
Regler om avropslager införs
Regeringen föreslår att förenklingsregler om överföring av varor till avropslager införs. Överföringen i sig ska inte anses som en omsättning. Det är i stället först när varorna överlåts till köparen som en omsättning och ett unionsinternt förvärv ska uppstå. En ny registerskyldighet införs för den som överför varor till avropslager i ett annat EU-land samt den som köper varor från ett avropslager i Sverige. Det införs också en möjlighet för Skatteverket att besluta om revision för att kontrollera innehållet i register över avropslager.
Skärpta krav från undantaget från skatteplikt
Regeringen föreslår att kraven för säljarens undantag från skatteplikt vid leveranser av varor till andra EU-länder skärps genom att det införs krav på att köparen ska vara registrerad till mervärdesskatt i ett annat EU-land och att köparen har meddelat registreringsnumret till säljaren samt att säljaren har lämnat korrekta uppgifter i den periodiska sammanställningen.
En bestämmelse om omsättningsland vid kedjetransaktioner införs
När det vid gränsöverskridande kedjetransaktioner inom EU ska avgöras vilken av omsättningarna som kan utgöra en unionsintern omsättning, ska enligt regeringens förslag transporten hänföras till den omsättning som görs till mellanmannen, när en mellanman transporterar eller låter transportera varorna. Om mellanmannen har meddelat sin leverantör sitt registrerings-nummer för mervärdesskatt i det EU-land som varan transporterades från, ska dock transporten hänföras till den omsättning som görs av mellanmannen.
Definitionen av ett tredje territorium justeras
Definitionen av ett tredje territorium i mervärdesskattelagen justeras så att den italienska kommunen Campione d’Italia och de italienska delarna av Lugano-sjön ingår i Europeiska unionens tullområde.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2020. När det gäller ändringarna i mervärdesskattelagen ska äldre bestämmelser fortfarande gälla för mer-värdesskatt för vilken skattskyldighet inträtt före ikraftträdandet.
Utskottets ställningstagande
De nya reglerna syftar till en enklare och mer enhetlig hantering av avropslager inom EU, till att minska risken för skatteundandragande och till att uppnå en mer enhetlig tillämpning inom EU i fråga om beskattning av kedje-transaktioner. Regeringens förslag är en anpassning till EU:s bestämmelser på mervärdesskatteområdet.
Utskottet har inget att invända mot förslaget och tillstyrker därför propositionen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200).
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
Bilaga 2