Socialförsäkringsutskottets betänkande

2019/20:SfU6

 

Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i socialförsäk­ringsbalken och i lagen om sociala trygghetsförmåner efter det att Förenade kungariket har lämnat Europeiska unionen.

Regeringens förslag innebär en förlängning av en tillfällig reglering enligt vilken garantipension och garantipension till omställningspension kan betalas ut till personer inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och i Schweiz till utgången av 2019. Enligt förslaget ska dessa förmåner kunna fortsätta att betalas ut till utgången av 2020. Lagändringarna, inklusive vissa lagtekniska justeringar, föreslås träda i kraft den 31 december 2019 och den 1 januari 2020.

Vidare föreslår regeringen att garantipension och garantipension till omställningspension ska kunna fortsätta att betalas ut till personer i Förenade kungariket efter det att landet har lämnat Europeiska unionen (EU) med ett utträdesavtal. Detta ska gälla till utgången av 2020. Förslaget i denna del innebär en delvis förlängning av en nu existerande tillfällig reglering som upphör att gälla vid utgången av 2019.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

 

Behandlade förslag

Proposition 2018/19:131 Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz samt inom Förenade kungariket.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,

2. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,

3. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,

4. lag om ändring i lagen (2019:168) om sociala trygghetsförmåner efter det att Förenade kungariket har lämnat Europeiska unionen,

5. lag om ändring i lagen (2019:168) om sociala trygghetsförmåner efter det att Förenade kungariket har lämnat Europeiska unionen.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:131 punkterna 1–5.

 

Stockholm den 8 oktober 2019

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Maria Malmer Stenergard

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Maria Malmer Stenergard (M), Rikard Larsson (S), Carina Ohlsson (S), Katarina Brännström (M), Paula Bieler (SD), Solveig Zander (C), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Julia Kronlid (SD), Kadir Kasirga (S), Hans Eklind (KD), Björn Petersson (S), Mats Berglund (MP), Arin Karapet (M), Linda Lindberg (SD), Fredrik Malm (L), Ida Gabrielsson (V) och Erica Nådin (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2018/19:131 Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz samt inom Förenade kungariket.

Riksdagen fattade den 24 oktober 2018 beslut om vissa ändringar i social­försäkringsbalken. Beslutet innebär att garantipension och garantipension till omställningspension kan fortsätta att lämnas som tidigare till personer bosatta inom EES och i Schweiz t.o.m. den 31 december 2019.

Vidare fattade riksdagen den 27 mars 2019 beslut om lagstiftning som bl.a. innebär att garantipension och garantipension till omställningspension ska fortsätta att lämnas till personer i Förenade kungariket till utgången av 2019.

Därefter fick tjänstemän vid Socialdepartementet i uppdrag att ta fram ett förslag om att förlänga de två tillfälliga regleringarna om utbetalning av garantipension och garantipension till omställningspension till utgången av 2020. Resultatet redovisades i promemorian Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz samt inom Förenade kungariket.

Utskottet redovisar i bilaga 1 regeringens förslag till riksdagsbeslut. Regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2.

Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.

Utskottets överväganden

Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i socialförsäk­ringsbalken och i lagen om sociala trygghetsförmåner efter det att Förenade kungariket har lämnat Europeiska unionen.

  Ändringarna innebär att garantipension och garantipension till om­ställningspension ska kunna fortsätta att betalas ut till utgången av 2020 dels till personer bo­satta inom EES eller i Schweiz, dels till personer i Förenade kunga­riket efter det att landet har lämnat EU med ett ut­trädesavtal.

Propositionen

Bakgrund

Sedan EU-domstolen klassifice­rat garantipension som en s.k. minimiförmån enligt artikel 58 i förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen fanns inte längre något rättsligt stöd för att fortsätta att be­vilja och betala ut garantipension och garantipension till omställningspension till personer bosatta inom EES och i Schweiz. Riksdagen fattade därför beslut om vissa ändringar i socialförsäkringsbalken som innebär att förmånerna kan fortsätta att lämnas som tidigare till dessa personer t.o.m. den 31 december 2019 (prop. 2017/18:275, bet. 2018/19:SfU8, rskr. 2018/19:6).

Med anledning av Förenade kungarikets utträde ur EU fattade riksdagen beslut om lagstiftning som bl.a. innebär att garantipension och garantipension till omställningspension ska fortsätta att lämnas till personer i Förenade kungariket till utgången av 2019 (prop. 2018/19:53, bet. 2018/19:SfU24, rskr. 2018/19:161).

Behovet av förlängning

Regeringen föreslår nu att möjligheten att fortsätta att lämna garantipension och garantipension till omställningspension till den som är bosatt i ett annat land inom EES eller i Schweiz ska förlängas till utgången av 2020. Regeringen hänvisar till att Garantipensionsutredningen (dir. 2018:106) ska redovisa sina resultat den 29 november 2019 och att det därför finns behov av att förlänga den tillfälliga regleringen med ett år.

EU och Förenade kungariket har förhandlat fram ett avtal som om det träder i kraft säkerställer ett utträde under ordnade former. Avtalet innehåller bl.a. bestämmelser om en övergångsperiod som inleds vid utträdesdagen och som löper fram t.o.m. den 31 december 2020, med möjlighet till förlängning som längst till utgången av 2022. Avtalet innebär att förordning 883/2004 kommer att vara tillämplig på Förenade kungariket under övergångsperioden och att fortsatt rätt till utbetalning av sociala trygghetsförmåner kommer att gälla. Detta rör dock inte garantipension och garantipension till omställningspens­ion eftersom de förmånerna inte kan exporteras med stöd av förordning 883/2004.

Regeringen föreslår att rätten till fortsatt utbetalning av garantipension och garantipension till omställningspension till personer i Förenade kungariket efter det att Förenade kungariket har lämnat EU med ett utträdesavtal ska förlängas till utgången av 2020. Utan en förlängning av den tillfälliga regleringen skulle de personer som är bosatta i Förenade kungariket och som får garantipension, om utträdesavtalet träder i kraft, initialt hamna i en sämre position än de personer som är bosatta där och som får andra förmåner, t.ex. föräldrapenning, utbetalda med stöd av utträdesavtalet. Detta beror på att garantipension och garantipension till omställningspension inte längre omfattas av förordning 883/2004 och inte heller av utträdesavtalet. Regeringen anser därför att det är motiverat att förlänga rätten till utbetalning av garantipension till utgången av 2020. Förlängningen ska dock, till skillnad från den reglering som gäller till utgången av 2019, enbart gälla den situationen att Förenade kungariket träder ut ur EU med ett utträdesavtal.

Utskottets ställningstagande

Propositionen har inte föranlett några motionsyrkanden. Eftersom regeringens lagförslag är rimliga och ändamålsenligt utformade anser utskottet att de bör antas.

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2018/19:131 Ytterligare fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz samt inom Förenade kungariket:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:168) om sociala trygghetsförmåner efter det att Förenade kungariket har lämnat Europeiska unionen.

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:168) om sociala trygghetsförmåner efter det att Förenade kungariket har lämnat Europeiska unionen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag