Försvarsutskottets betänkande

2019/20:FöU2

 

Skyddsobjekt och obemannade farkoster

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om ändring i skyddslagen och lag om ändring i kamerabevakningslagen. En lagteknisk samordning har skett med konstitutionsutskottet i fråga om en paragraf i det förstnämnda lagförslaget och med justitieutskottet i fråga om en paragraf i det sistnämnda lagförslaget.

I propositionen föreslår regeringen vissa ändringar och kompletteringar av skyddslagens bestämmelser. Uppräkningen i lagen av möjliga skyddsobjekt kompletteras med ytterligare skyddsvärda verksamheter: posthantering, alarmering, försörjning med livsmedel och andra förnödenheter av betydelse för Sveriges försörjningsberedskap, fartyg som används för transport av kärnämnen samt vissa militära fordon. Skyddslagen ska tillämpas på byggnader, andra anläggningar och områden som disponeras av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Möjligheten att under höjd beredskap fatta beslut om andra byggnader, anläggningar och områden som skyddsobjekt än sådana som omfattas av uppräkningen i skyddslagen, och som är av betydelse för totalförsvaret, utvidgas till att gälla även under tid som regeringen beslutar om med hänsyn till Sveriges försvarsberedskap. Skyddsvakters möjlighet att ingripa mot obemannade farkoster förstärks.

Ändringarna i kamerabevakningslagen är följdändringar mot bakgrund av ändringarna i skyddslagen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020. Inga följdmotioner har väckts med anledning av propositionen.

Behandlade förslag

Proposition 2018/19:127 Skyddsobjekt och obemannade farkoster.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Skyddsobjekt och obemannade farkoster

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

1 Förslag till lag om ändring i skyddslagen (2010:305)

2 Förslag till lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200)

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Skyddsobjekt och obemannade farkoster

Riksdagen

a) godtar det som utskottet anför om regeringens förslag till

1. lag om ändring i skyddslagen (2010:305) i de delar det avser 4 §,

2. lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i de delar det avser 9 §,

b) antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i skyddslagen (2010:305) i de delar som inte omfattas av utskottets förslag ovan,

2. lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i de delar som inte omfattas av utskottets förslag ovan.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:127 punkterna 1.1 och 2.1.

 

Stockholm den 10 oktober 2019

På försvarsutskottets vägnar

Beatrice Ask

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Beatrice Ask (M), Niklas Karlsson (S), Jan R Andersson (M), Mattias Ottosson (S), Daniel Bäckström (C), Jörgen Berglund (M), Sven-Olof Sällström (SD), Kalle Olsson (S), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), Elisabeth Falkhaven (MP), Alexandra Anstrell (M), ClasGöran Carlsson (S), Heléne Björklund (S), Staffan Eklöf (SD) och Lars Andersson (SD).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Vid riksdagens slutbehandling av regeringens proposition Skydd för geografisk information (prop. 2015/16:63) tillkännagav riksdagen till regeringen det som försvarsutskottet anfört om att regeringen bör se över bestämmelserna om skyddsobjekt för vissa militära ändamål (bet. 2015/16:FöU6 punkt 2,
rskr. 2015/16:165). I mars 2017 beslutade regeringen att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att se över vissa frågor i regelverket som syftar till att skydda Sveriges totalförsvarsverksamhet (dir. 2017:31). Kommittén antog namnet Kommittén för förbättrat skydd för totalförsvarsverksamhet. I april 2018 överlämnade kommittén delbetänkandet Några frågor i skyddslagstiftningen (SOU 2018:26). Delbetänkandet har remissbehandlats. Kommittén slutredovisade sitt uppdrag i övriga delar i maj 2019 (Förbättrat skydd för totalförsvaret, SOU 2019:34).

Mot bakgrund av riksdagens tillkännagivande återkommer regeringen i den aktuella propositionen med förslag till lagändringar för förbättrat skydd för militära skyddsändamål.

Inga följdmotioner har väckts med anledning av propositionen.

Försvarsutskottet har överlämnat den formella behandlingen av delar av aktuella lagförslag till konstitutionsutskottet respektive justitieutskottet.

I fråga om överlämningen till konstitutionsutskottet rör det sig om förslaget till lag om ändring i skyddslagen (2010:305) i de delar som avser 4 §. Denna paragraf är även föremål för ändringsförslag i proposition 2018/19:162 En ny beteckning för kommuner på regional nivå och vissa frågor om regionindelning, som bereds av konstitutionsutskottet och som riksdagen ska besluta om senare under hösten 2019.

I fråga om överlämningen till justitieutskottet rör det sig om förslaget till lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i de delar som avser 9 §. Denna paragraf är även föremål för ändringsförslag i proposition 2018/19:147 Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande, som bereds av justitieutskottet och som riksdagen ska besluta om senare under hösten 2019.

Överlämnandena har gjorts för att uppnå en lagteknisk samordning av lagförslagen. Försvarsutskottet har dock svarat för den sakliga behandlingen av de aktuella paragraferna.

Bakgrund

Skyddslagen (2010:305) ger rättsliga förutsättningar för ett förstärkt skydd för vissa byggnader, anläggningar, områden och andra objekt, i lagen kallade skyddsobjekt. Skyddsändamålen, de hot mot vilka förstärkt skydd ska kunna ges, är 1) sabotage, 2) terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott, 3) spioneri samt röjande i andra fall av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret och 4) grovt rån (1 §). Skyddslagen innehåller också bestämmelser om skydd för allmänheten mot skada som kan uppkomma till följd av militär verksamhet (2 §).

För att tillgodose behovet av sådant skydd kan det med stöd av skyddslagen fattas beslut om skyddsobjekt. Ett beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet (7 § första stycket). Tillträdesförbudet kan med stöd av lagen upprätthållas genom fysiskt bevakningsskydd. För bevakning av ett skyddsobjekt får polismän, militär personal eller annan särskilt utsedd personal anlitas.

Genom ett särskilt beslut får tillträdesförbudet förenas med ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom skyddsobjektet (7 § andra stycket). Om det bedöms vara tillräckligt för att tillgodose skyddsbehovet, kan tillträdesförbudet ersättas av ett avbildningsförbud eller av ett förbud mot att bada, dyka, ankra eller fiska (7 § tredje stycket).

Sådana byggnader, anläggningar och områden som i huvudsak används för civila ändamål och som kan beslutas som skyddsobjekt framgår av 4 § skyddslagen.

Sådana byggnader, anläggningar och områden eller objekt som i huvudsak används för militära ändamål och som kan beslutas som skyddsobjekt framgår av 5 § skyddslagen.

Ett beslut om skyddsobjekt får inte göras mer ingripande eller omfattande än vad som behövs för att tillgodose skyddsbehovet (18 § andra stycket). Det ska också eftersträvas att beslutet, så långt det är möjligt, inte kommer att medföra skada eller annan olägenhet för andra allmänna eller enskilda intressen (18 § tredje stycket).

Skyddslagen innehåller också bestämmelser om straff och förverkande.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås vissa ändringar och kompletteringar av skyddslagens (2010:305) bestämmelser.

Uppräkningen i lagen av möjliga skyddsobjekt kompletteras med ytterligare skyddsvärda verksamheter: posthantering, alarmering, försörjning med livsmedel och andra förnödenheter av betydelse för Sveriges försörjningsberedskap, fartyg som används för transport av kärnämnen samt vissa militära fordon. Skyddslagen ska tillämpas på byggnader, andra anläggningar och områden som disponeras av FOI på samma sätt som gäller för Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt.

Möjligheten att under höjd beredskap fatta beslut om andra byggnader, anläggningar och områden som skyddsobjekt än sådana som omfattas av uppräkningen i skyddslagen, och som är av betydelse för totalförsvaret, utvidgas till att gälla även under tid som regeringen beslutar om med hänsyn till Sveriges försvarsberedskap.

Skyddsvakters möjlighet att ingripa mot obemannade farkoster förstärks dels genom att tillträdesförbudet förtydligas till att uttryckligen gälla även tillträde som sker med hjälp av sådana farkoster, dels genom att skyddsvakter ges befogenhet i skyddslagen att ingripa mot obemannade farkoster som befinner sig inom, i närheten av eller över ett skyddsobjekt. Våld får då användas mot farkosten om andra medel är otillräckliga och det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt.

Ändringarna i kamerabevakningslagen är följdändringar mot bakgrund av ändringarna i skyddslagen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

 

Utskottets överväganden

Skyddsobjekt och obemannade farkoster

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godtar det som utskottet anför om regeringens förslag till

1. lag om ändring i skyddslagen (2010:305) i de delar det avser 4 §,

2. lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i de delar det avser 9 §.

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i skyddslagen (2010:305) i de delar som inte omfattas av utskottets förslag ovan,

2. lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i de delar som inte omfattas av utskottets förslag ovan.

Propositionen

Regeringen bedömer att huvuddelen av de objekt som kan betraktas som skyddsvärda i förhållande till de skyddsändamål som anges i lagen redan omfattas av skyddslagens tillämpningsområde. Skyddslagen motsvarar i huvudsak totalförsvarets behov.

Regeringen föreslår att strukturen för uppräkningen av skyddsvärd civil verksamhet i lagen i huvudsak behålls oförändrad men ges en delvis ny utformning. Vidare tydliggörs det att byggnader, andra anläggningar och områden som används eller är avsedda för polisverksamhet får beslutas vara skyddsobjekt.

I propositionen föreslås att uppräkningen av skyddsvärd civil verksamhet utökas till att även omfatta byggnader, andra anläggningar och områden inom posthantering, alarmering, livsmedelsförsörjning och försörjning med andra förnödenheter av betydelse för Sveriges försörjningsberedskap. Uppräkningen ska även omfatta fartyg som används för transporter av kärnämnen. Regeringen föreslår vidare att vissa militära fordon ska kunna vara skyddsobjekt.

Byggnader, andra anläggningar och områden som disponeras av FOI ska som skyddsobjekt hanteras på motsvarande sätt som gäller för Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Försvarets materielverk. Hanteringen ska ske på sådant sätt även för områden där FOI tillfälligt bedriver övningar, prov eller försök eller där oförutsedda följder av sådan verksamhet kan inträffa.

Regeringen föreslår vidare att andra byggnader, anläggningar och områden än sådana som faller in under den verksamhet för civila eller militära ändamål som räknas upp i skyddslagen, och som är av betydelse för totalförsvaret, ska få beslutas som skyddsobjekt under tid som regeringen beslutar med hänsyn till Sveriges försvarsberedskap. Regeringen ska få utfärda föreskrifter om vilka byggnader, anläggningar och områden som under sådana förhållanden får beslutas som skyddsobjekt och vad som då särskilt ska gälla.

Under motsvarande förhållanden får lok och järnvägsvagnar beslutas vara skyddsobjekt.

Skyddslagens tillträdesförbud förtydligas på så sätt att det i lagen uttryckligen anges att förbudet även omfattar tillträde med hjälp av en obemannad farkost.

Regeringen föreslår en ny bestämmelse som ger den som bevakar ett skyddsobjekt en befogenhet att ingripa mot en obemannad farkost som befinner sig inom, i närheten av eller över skyddsobjektet, om det behövs för att fullgöra bevakningsuppgiften. Skyddsvakten ska då ha rätt att använda våld mot farkosten om andra medel är otillräckliga och det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt. Vidare ska protokoll föras över de ingripanden med våld som görs mot obemannade farkoster, enligt propositionen.

I propositionen föreslås att vissa följdändringar ska göras i kamerabevakningslagen med anledning av de ändringar som föreslås i skyddslagen.

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2020.

Utskottets ställningstagande

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till ändringar i skyddslagen med tillhörande följdändringar i kamerabevakningslagen för förbättrat skydd för militära skyddsändamål.

Utskottet ser i sammanhanget ett behov av en lagteknisk samordning med andra utskott med anledning av att regeringen föreslår ändringar i 4 § skyddslagen även i proposition 2018/19:162 En ny beteckning för kommuner på re-gional nivå och vissa frågor om regionindelning, som bereds av konstitutionsutskottet, samt i 9 § kamerabevakningslagen i proposition 2018/19:147 Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande, som bereds av justitieutskottet. Utskottet har därför överlämnat regeringens förslag i dessa delar till konstitutions- respektive justitieutskottet för det lagtekniska antagandet. Det bör dock understrykas att försvarsutskottet har gjort den sakliga behandlingen av de aktuella paragraferna och tillstyrker dem.

Sammanfattningsvis föreslår utskottet att riksdagen godtar förslaget till lag om ändring i skyddslagen (2010:305) i de delar som avser 4 § och förslaget till lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i de delar som avser 9 § samt antar förslaget till lag om ändring i skyddslagen (2010:305) och till lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200) i övriga delar.

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2018/19:127 Skyddsobjekt och obemannade farkoster:

1.1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skyddslagen (2010:305).

Behandlingen avser godtagande av 4 § och antagande av lagförslaget i övrigt. Behandlingen av det lagtekniska antagandet av 4 § sker i annat sammanhang.

2.1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200).

Behandlingen avser godtagande av 9 § och antagande av lagförslaget i övrigt. Behandlingen av det lagtekniska antagandet av 9 § sker i annat sammanhang.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

1 Förslag till lag om ändring i skyddslagen (2010:305)

 


2 Förslag till lag om ändring i kamerabevakningslagen (2018:1200)