Finansutskottets betänkande

2019/20:FiU41

 

Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor

 

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor.

De lagändringar utskottet tillstyrker innebär att understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor ges möjlighet att, i samband med att de söker tillstånd att driva försäkringsrörelse, ansöka om att beviljas undantag från delar av försäkringsrörelselagen och i stället tillämpa bestämmelser som är särskilt anpassade efter deras verksamhet. Undantagen gäller bestämmelser om information, försäkringsfrämmande verksamhet, tillgångar, skulder och försäkringstekniska avsättningar, investeringar, kapitalbas, solvenskapitalkrav och minimikapitalkrav, interna modeller, företagsstyrning och grupptillsyn. I stället ska föreningarna uppfylla särskilt anpassade krav på information, ett schablonberäknat kapitalkrav, tillräckliga tillgångar och en sund och ansvarsfull styrning. Ytterligare anpassningar av kraven ska göras för mindre föreningar. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om kraven.

Det föreslås också vissa anpassningar i annan lagstiftning. De försäkringsföreningar som beviljas undantag enligt försäkringsrörelselagen ska enligt förslaget även vara undantagna från lagen om försäkringsdistribution och lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Sådana föreningar ska även få undantas från lagen om årsredovisning i försäkringsföretag. Vidare ska föreningarna inte anses som företag av allmänt intresse enligt definitionen i revisorslagen. Inte heller ska vissa bestämmelser om information i försäkringsavtalslagen vara tillämpliga.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2020.

Behandlade förslag

Proposition 2019/20:148 Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Utskottets överväganden

Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor

Propositionen

Utskottets ställningstagande

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor

Riksdagen antar regeringens förslag till

  1. lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043),

  2. lag om ändring i lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag med den ändringen att ordet "bolag" i 1 kap. 1 § 3 ska bytas ut mot "handelsbolag",

  3. lag om ändring i revisorslagen (2001:883),

  4. lag om ändring i försäkringsavtalslagen (2005:104),

  5. lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism,

  6. lag om ändring i lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2019/20:148 punkterna 1–6.

 

Stockholm den 11 juni 2020

På finansutskottets vägnar

Fredrik Olovsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Olovsson (S), Elisabeth Svantesson (M), Oscar Sjöstedt (SD), Emil Källström (C), Ulla Andersson (V), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Sofia Westergren (M), Josefin Malmqvist (M), Teres Lindberg (S), Gulan Avci (L), Sultan Kayhan (S), Ida Drougge (M), Anna Vikström (S), Magnus Persson (SD) och Fredrik Stenberg (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlas proposition 2019/20:148 Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor. I propositionen föreslås att sådana föreningar ska få undantas från vissa bestämmelser i försäkringsrörelselagen och i stället tillämpa bestämmelser som är särskilt anpassade efter deras verksamhet. Det föreslås också vissa anpassningar i annan lagstiftning.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning och bakgrunden till ärendet fram till regeringens beslut om propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslagen har granskats av Lagrådet.

Bakgrund

Föreningsformen understödsförening har sedan lång tid tillbaka reglerats i särskild lag. Den äldsta föreningen bildades 1682 och föreningar har fortsatt att bildas t.o.m. 1900-talet. En understödsförening kan sammanfattningsvis beskrivas som en förening som har till ändamål att meddela stöd i form av vissa personförsäkringar till en i regel sluten krets av medlemmar, dock utan att vara en affärsmässig försäkringsrörelse. Det stöd som ges är t.ex. sjukpenning, olika former av pension och begravningshjälp. Det finns för närvarande 27 aktiva föreningar registrerade i Finansinspektionens understödsföreningsregister.

Lagen (1972:262) om understödsföreningar upphävdes den 1 april 2011 genom lagen (2010:2044) om införande av försäkringsrörelselagen (2010:2043). Enligt den senare lagen får en understödsförening fortsätta att driva verksamheten till utgången av 2020 eller, om den driver verksamhet avseende tjänstepensionsförsäkring (tjänstepensionskassor), till utgången av april 2020. Den tid som understödsföreningar får fortsätta att driva verksamhet enligt den upphävda lagen har förlängts tre gånger (prop. 2013/14:84, bet. 2013/14:FiU17, rskr. 2013/14:194; prop. 2017/18:3, bet. 2017/18:FiU14, rskr. 2017/18:35 och prop. 2018/19:67, bet. 2018/19:FiU39, rskr. 2018/19:232). Vid den andra förlängningen anförde regeringen att det kan finnas anledning att överväga en alternativ reglering i framtiden för understödsföreningarna (prop. 2017/18:3 s. 11). Finansutskottet ansåg att regeringen skyndsamt borde ta fram förslag till en sådan reglering anpassad till föreningarnas verksamhet, eftersom föreningarna annars riskerade att tvingas upphöra med sin verksamhet vid utgången av övergångsperioden. Utskottet anförde att det främst handlar om mindre understödsföreningar med gamla anor vars ekonomiska ersättningar har förlorat sin reella betydelse men som ofta driver en betydelsefull verksamhet i ett socialt och historiskt hänseende (bet. 2017/18:FiU14 s. 6 f.).

Tjänstepensionskassor får ansöka om tillstånd att driva tjänstepensionsverksamhet enligt lagen (2019:742) om tjänstepensionsföretag eller försäkringsverksamhet enligt försäkringsrörelselagen. Förutsättningarna för tjänstepensionskassor behandlades av utskottet i samband med beredningen av propositionen En ny reglering för tjänstepensionsföretag (prop. 2018/19:158, bet. 2019/20:FiU12, rskr.   2019/20:27).

 

 

Utskottets överväganden

Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor. Förslagen innebär att sådana understödsföreningar ges möjlighet att beviljas undantag från delar av försäkringsrörelselagen och i stället tillämpa bestämmelser som är särskilt anpassade efter deras verksamhet.

 

 

Propositionen

Understödsföreningar ska få beviljas undantag från krav i försäkringsrörelselagen

Försäkringsrörelselagen är i huvudsak anpassad för försäkringsgivare med en betydligt mer omfattande verksamhet än understödsföreningarnas. Genom särskilt anpassade regler på vissa områden kan det enligt regeringen undvikas att understödsföreningarna tvingas göra kostsamma anpassningar för att uppfylla krav som är avsedda för en helt annan typ av försäkringsverksamhet. Föreningarna skulle därmed ges bättre möjligheter att fortsätta med en många gånger välskött verksamhet.

Enligt förslaget ska understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor i samband med att de ges tillstånd att driva försäkringsrörelse få undantas från vissa bestämmelser i försäkringsrörelselagen. Undantag ska få beviljas föreningar som uppfyller de befintliga villkoren i den lagen för att undantas beroende på storlek och som 

  1. vid tidpunkten för ansökan är registrerade enligt lagen om understödsföreningar
  2. inte meddelar tjänstepensionsförsäkring
  3. inte väsentligen ändrat inriktningen eller utökat omfattningen av sin verksamhet i förhållande till den verksamhet som drevs enligt lagen om understödsföreningar. 

Föreningar ska ansöka om att beviljas undantag och delas in i större och mindre föreningar

Verksamheten i olika understödsföreningar skiljer sig åt när det gäller typ och omfattning. Det finns avsevärda skillnader bl.a. i fråga om antalet medlemmar, tillgångar och försäkringsförmånernas storlek. Vissa föreningars verksamhet är av liten ekonomisk omfattning, medan andra föreningars verksamhet är så pass omfattande att det är rimligt att ställa högre krav, både när det gäller regleringen i sig och i fråga om regelefterlevnad och tillsyn. Regeringen anser därför att det bör göras en indelning i större och mindre föreningar.

Enligt regeringens förslag ska det krävas en ansökan och ett beslut om att undantag beviljas för att en förening ska få tillämpa anpassade regler. Undantag som beviljas ska avse antingen en mindre förening, dvs. en förening vars genomsnittligt beräknade försäkringsförmåner understiger ett halvt prisbasbelopp, eller en större förening, dvs. övriga föreningar. Ett beviljat undantag ska upphöra att gälla om något av de belopp som gäller för att undantag beroende på storlek ska få beviljas har överskridits under tre på varandra följande år. En förening ska snarast anmäla överskridanden till Finansinspektionen.

Om en förening väsentligen ändrar inriktning eller utökar omfattningen av sin verksamhet ska Finansinspektionen få besluta att ett undantag som har beviljats ska upphöra att gälla. Föreningen ska vara skyldig att snarast möjligt anmäla en sådan ändring till Finansinspektionen.

Näringsrättsliga bestämmelser för understödsföreningar som beviljas undantag

När det gäller näringsrättsliga bestämmelser anför regeringen att utgångspunkten bör vara vilka krav som är motiverade med hänsyn till den verksamhet som föreningarna driver, dvs. att den inte drivs affärsmässigt eller med vinstintresse och att den ofta är av mycket begränsad omfattning.

Enligt regeringens förslag ska både större och mindre försäkringsföreningar få beviljas undantag från de näringsrättsliga bestämmelserna i försäkringsrörelselagen om information, förbud mot försäkringsfrämmande verksamhet, tillgångar, skulder och försäkringstekniska avsättningar, investeringar, kapitalbas, solvens- och minimikapitalkrav, interna modeller, företagsstyrning, offentliggöranden och grupptillsyn. Det ska enligt förslaget i stället krävas att föreningarna 

  1. säkerställer att information till försäkringstagare och de som erbjuds att teckna en försäkring är anpassad efter försäkringens art och tydligt visar försäkringens villkor och värdeutveckling, att andra ersättningsberättigade ges den information de behöver och att försäkringsbrev innehåller uppgifter om villkoren för försäkringen
  2. har tillgångar som minst uppgår till ett belopp som motsvarar de beräknade försäkringsförmånerna med tillägg av ett belopp som motsvarar ett schablonberäknat kapitalkrav
  3. har samtliga tillgångar placerade på ett aktsamt sätt 
  4. styrs på ett sunt och ansvarsfullt sätt i medlemmarnas intresse. 

Särskilda anpassningar av kraven ska göras för mindre föreningar. 

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om information, beräkning av försäkringsförmåner, tillgångar, kapitalkrav och styrning.

Associationsrättsliga bestämmelser för understödsföreningar som har beviljats undantag

Regeringen anför att eftersom syftet med förslagen i propositionen är att anpassa regleringen i alla delar så att understödsföreningarna kan fortsätta med sin verksamhet utan att förutsättningarna ändras alltför mycket bör även de associationsrättsliga bestämmelserna anpassas.

Regeringen föreslår att försäkringsrörelselagens bestämmelser om revisionsutskott, revision, användning av årsvinsten och konsolideringsfond inte ska gälla för föreningar som har beviljats undantag. Mindre föreningar som har beviljats undantag ska inte heller vara skyldiga att ha en verkställande direktör och inte heller en auktoriserad eller godkänd revisor. Regeringen föreslår också viss anpassad reglering när det gäller föreningens stadgar, värdeöverföringar och företagsnamn.

Tillsyn

En förening som har beviljats undantag ska enligt förslaget omedelbart underrätta Finansinspektionen om föreningen inte uppfyller det kapitalkrav som ska uppfyllas av en sådan förening eller det finns risk för att föreningen inte kommer att göra det under de närmaste tre månaderna. En revisor eller en särskild granskare som får kännedom om sådana förhållanden ska rapportera det till Finansinspektionen. 

En försäkringsförening ska också vara skyldig att upprätta och lämna in en försäkringsteknisk utredning på begäran av Finansinspektionen.

Om föreningen inte uppfyller kapitalkravet ska Finansinspektionen få förelägga föreningen att upprätta en plan med åtgärder som föreningen ska vidta för att åter uppfylla kapitalkravet inom tre månader. Åtgärdsplanen ska godkännas av Finansinspektionen. 

Finansinspektionens möjligheter att begränsa ett företags förfoganderätt, förbjuda ett företag att förfoga över tillgångar i Sverige och återkalla tillstånd ska gälla även när en förening som har beviljats undantag inte uppfyller det särskilda kapitalkravet, om åtgärdsplanen är uppenbart otillräcklig eller om föreningen inte inom tre månader har vidtagit de åtgärder som finns angivna i en godkänd åtgärdsplan.

Anpassningar i annan lagstiftning

De försäkringsföreningar som beviljas undantag enligt försäkringsrörelse-lagen ska enligt regeringens förslag även vara undantagna från lagen om försäkringsdistribution och lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Sådana föreningar ska även få undantas från lagen om årsredovisning i försäkringsföretag. Föreningarna ska inte heller anses som företag av allmänt intresse enligt definitionen i revisorslagen. Det sistnämnda har betydelse genom att EU:s revisorsdirektiv innehåller särskilda regler som ska gälla vid revision av dessa företag. Vidare ska vissa bestämmelser om information i försäkringsavtalslagen inte vara tillämpliga.

Ikraftträdande

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 augusti 2020. Enligt regeringens bedömning innebär en övergångstid från augusti fram till utgången av 2020 en tillräckligt lång tid för anpassning och överväganden om vilken reglering som är lämpligast för verksamheten.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.

Utskottet föreslår i förslaget till riksdagsbeslut en rättelse av redaktionell karaktär i lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag 1 kap. 1 § 3.

 

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2019/20:148 Anpassade regler för understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043).

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i revisorslagen (2001:883).

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i försäkringsavtalslagen (2005:104).

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

6.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag