Civilutskottets betänkande

2019/20:CU26

 

Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ny lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. Förslaget syftar till att underlätta för bolag och föreningar att genomföra kommande årsstämmor på ett sådant sätt att risken för spridning av det virus som orsakar covid-19 minimeras.

Genom bestämmelserna i den nya lagen utökas möjligheten till fullmakts­insamling, poströstning och deltagande genom ombud vid bolags- och föreningsstämmor. Bestämmelserna möjliggör att antalet deltagare som närvarar personligen vid stämman kan hållas nere, samtidigt som aktieägarna och medlemmarna får ett så stort inflytande som möjligt under de rådande omständigheterna.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 15 april 2020 och upphöra att gälla vid utgången av 2020.

Utskottet föreslår att ärendet ska avgöras i kammaren trots att det har varit tillgängligt kortare tid än två vardagar före den dag då det behandlas.

Behandlade förslag

Proposition 2019/20:143 Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2019/20:143.

 

Utskottet föreslår att ärendet avgörs trots att det har varit tillgängligt kortare tid än två vardagar före den dag då det behandlas.

Stockholm den 2 april 2020

På civilutskottets vägnar

Larry Söder

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Larry Söder (KD), Leif Nysmed (S), Angelica Lundberg (SD), Ida Drougge (M), Martina Johansson (C), Jon Thorbjörnson (V), Juno Blom (L), Alexandra Anstrell (M), Karin Enström (M), Lars Püss (M), Anna-Caren Sätherberg (S), Gunilla Svantorp (S), Hans Ekström (S), Maria Strömkvist (S), Karolina Skog (MP), Ebba Hermansson (SD) och Patrik Jönsson (SD).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2019/20:143 Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.

I ärendet har utskottet tagit emot en skrivelse från Svenskt Näringsliv (dnr 1632-2019/20).

Utskottets överväganden

Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ny lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

 

Propositionen

I propositionen konstaterar regeringen att spridningen av det virus som orsakar covid-19 inte bara medför humanitära konsekvenser utan även påverkar näringslivet och föreningslivet. En konsekvens av smittspridningen är att det blir svårare för aktieägare och föreningsmedlemmar att delta i de kommande årsstämmorna, som för det stora flertalet bolag och föreningar ska genomföras de närmaste månaderna.

För att risken för smittspridning ska minimeras och för att de kommande bolags- och föreningsstämmorna ska kunna genomföras med ett så stort inflytande för aktieägare och medlemmar som möjligt under de rådande omständigheterna, anser regeringen att det krävs att särskilda lagstiftnings­åtgärder vidtas. Mot bakgrund av att flertalet årsstämmor måste genomföras inom de närmaste månaderna finns det starka skäl för att ändamålsenliga åtgärder genomförs så snart som möjligt. Det finns därför, förklarar regeringen, inte utrymme för att i detta sammanhang överväga sådana mer långtgående ändringar i rätten att delta personligen i stämman som flera remissinstanser förordar, bl.a. Svenskt Näringsliv.

Sammantaget anser regeringen att den lämpligaste lagstiftningsåtgärd som nu kan vidtas på området är att underlätta för bl.a. bolag och föreningar att genomföra stämmorna inom gällande tidsfrister. Regeringen framhåller samtidigt att den noga följer utvecklingen och inte utesluter några åtgärder för att motverka smittspridning och skydda arbetstillfällen i svenska företag.

Mot bl.a. den redovisade bakgrunden föreslår regeringen att det ska införas tillfälliga möjligheter för styrelsen i ett aktiebolag att dels besluta om insamling av fullmakter inför bolagsstämman, dels besluta att aktieägare ska kunna utöva sin rösträtt genom poströstning, även om sådana åtgärder inte har angetts i bolagsordningen eller i kallelsen till stämman.

På motsvarande sätt föreslår regeringen att det beträffande ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar och kooperativa hyresrättsfören­ingar, ska införas tillfälliga undantag från de regler som begränsar möjligheten till poströstning vid föreningsstämman, vem som får anlitas som ombud och antalet medlemmar som ett ombud får företräda. Motsvarande tillfälliga undantag ska enligt förslaget införas för andra företag som tillämpar reglerna för aktiebolag eller ekonomiska föreningar, däribland företag på finansmarknaden, samt för sparbanker.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 15 april 2020 och upphöra att gälla vid utgången av 2020. Regeringen framhåller i den delen att den nya lagen behöver träda i kraft så snart som möjligt och att åtgärderna, om de fördröjs, riskerar att förlora sin betydelse. Genom slutdatumet tas det höjd för att lagen kan behöva tillämpas fram till årsskiftet, men inget hindrar enligt regeringen att lagen upphävs dessförinnan om det bedöms möjligt.

Utskottets ställningstagande

I likhet med regeringen konstaterar utskottet att det behöver vidtas ändamålsenliga åtgärder för att underlätta för bl.a. bolag och föreningar att genomföra kommande årsstämmor på ett sådant sätt att risken för spridning av det virus som orsakar covid-19 minimeras. Bestämmelserna i den nya lag som regeringen föreslår möjliggör att antalet deltagare som närvarar personligen vid stämman kan hållas nere, samtidigt som aktieägarna och medlemmarna får ett så stort inflytande som möjligt under de rådande omständigheterna. Mot bakgrund av att saken brådskar konstaterar utskottet, på samma sätt som regeringen, att det inte finns utrymme för att i detta sammanhang överväga sådana mer långtgående ändringar i rätten att delta personligen i stämman som förordas av bl.a. Svenskt Näringsliv. Vidare har det inte väckts någon motion som går emot regeringens förslag.

Utskottet ställer sig därför bakom regeringens förslag till ny lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och förenings­stämmor. Samtidigt förutsätter utskottet, i linje med vad regeringen framhåller i propositionen, att regeringen noga följer utvecklingen och vidtar de ytterligare åtgärder som kan behövas för att motverka smittspridning och skydda arbetstillfällen i svenska företag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2019/20:143 Tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag