Civilutskottets betänkande

2019/20:CU2

 

Elektroniska fraktsedlar vid vägtransport

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag att riksdagen ska godkänna ett tilläggsprotokoll om elektroniska fraktsedlar till konventionen om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg (den s.k. CMR-konventionen). Utskottet ställer sig också bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. lagen om inrikes vägtransport.

Förslagen innebär att regleringen av internationella transporter av gods på väg anpassas till användning av elektroniska fraktsedlar i stället för fraktsedlar i pappersform. Även regleringen av inrikes vägtransporter anpassas till användning av elektroniska fraktsedlar.

Lagändringarna med anledning av Sveriges tillträde till tilläggsprotokollet om elektroniska fraktsedlar föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

Behandlade förslag

Proposition 2018/19:141 Elektroniska fraktsedlar vid vägtransport.

Ett yrkande i en följdmotion.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Elektroniska fraktsedlar vid vägtransport

Reservation

Lagstiftningens framtida utformning, punkt 2 (SD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens förslag

Riksdagen

a) godkänner det den 20 februari 2008 antagna tilläggsprotokollet om den elektroniska fraktsedeln till konventionen den 19 maj 1956 om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg (CMR),

b) antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1969:12) med anledning av Sveriges tillträde till konventionen den 19 maj 1956 om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg,

2. lag om ändring i lagen (1974:610) om inrikes vägtransport,

3. lag om ändring i lagen (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:141 punkterna 1–4.

 

2.

Lagstiftningens framtida utformning

Riksdagen avslår motion

2019/20:302 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD).

 

Reservation (SD)

Stockholm den 15 oktober 2019

På civilutskottets vägnar

Emma Hult

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Emma Hult (MP), Larry Söder (KD), Carl-Oskar Bohlin (M), Elin Lundgren (S), Cecilie Tenfjord Toftby (M), Mikael Eskilandersson (SD), Leif Nysmed (S), Ola Johansson (C), Lars Beckman (M), Roger Hedlund (SD), Sanne Lennström (S), Joakim Järrebring (S), Angelica Lundberg (SD), David Josefsson (M), Jon Thorbjörnson (V) och Lena Emilsson (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2018/19:141. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om proposition.

En motion har väckts med anledning av propositionen. Förslaget i motionen finns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Elektroniska fraktsedlar vid vägtransport

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner det den 20 februari 2008 antagna tilläggs­protokollet om den elektroniska fraktsedeln till konventionen den 19 maj 1956 om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg (CMR-konventionen). Riksdagen antar vidare regeringens lag­förslag med anledning av tillträdet till protokollet och avslår ett motionsyrkande med förslag om ett tillkännagivande i fråga om lagstiftningens framtida utformning.

Jämför reservationen (SD).

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner tilläggsprotokollet om den elektroniska fraktsedeln till CMR-konventionen (eCMR-protokollet). Konventionen och protokollet innehåller bestämmelser om fraktsedel i samband med internationella godstransporter på väg.

Regeringen föreslår också att artiklarna 1–6 i eCMR-protokollet ska gälla som svensk lag.

I propositionen lämnar regeringen ytterligare lagförslag med anledning av Sveriges tillträde till eCMR-protokollet, bl.a. i lagen (1974:610) om inrikes vägtransport. Förslagen innebär i huvudsak följande. Fraktsedlar i elektronisk form ska kunna användas även i samband med inrikes transporter, om avsändaren och fraktföraren är överens om detta. En elektronisk fraktsedel ska undertecknas med en avancerad elektronisk underskrift. I stället för en avancerad elektronisk underskrift får en avancerad elektronisk stämpel användas. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

I propositionen lägger regeringen även fram förslag till rättelse av vissa hänvisningar i lagen (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Dessa lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Motionen

I kommittémotion 2019/20:302 begär Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) ett tillkännagivande om att reglerna om elektroniska fraktsedlar för inrikes vägtransporter ska kompletteras. För att motverka olagliga transporter bör det enligt motionärerna finnas ett tydligt krav på att uppgifter om vilken bil eller vilket släp som används ska ingå i fraktsedeln och att förändringar i fraktsedeln ska vara spårbara bakåt.

Inrikes vägtransporter

Vid inrikes transporter är det inte obligatoriskt att använda en fraktsedel. En fraktsedel ska upprättas om någon av parterna begär det under förutsättning att användandet av fraktsedel inte innebär en beaktansvärd olägenhet för motparten eller strider mot vedertaget bruk vid den typ av transport det är fråga om (7 § lagen om inrikes vägtransport). Används en fraktsedel i samband med en inrikes transport får den enbart en bevisfunktion, om parterna inte har kommit överens om något annat. Vilka uppgifter som ska framgå av fraktsedeln anges i 9 och 10 §§ lagen om inrikes vägtransport.

Utskottets ställningstagande

Regeringens förslag

Det har inte väckts någon motion som går emot regeringens förslag. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör bifalla regeringens förslag om godkännande och anta regeringens lagförslag.

Lagstiftningens framtida utformning

Motionärerna föreslår ett tillkännagivande om att det ska krävas att en elektronisk fraktsedel som används vid inrikes transport ska innehålla uppgifter om vilket fordon och, i förekommande fall, vilket släp som används för transporten. Syftet med förslaget är att motverka olagliga transporter.

Som redogjorts för ovan är det inte obligatoriskt att använda en fraktsedel vid inrikes vägtransport, och regeringens förslag innebär inte någon förändring i det avseendet. Om en fraktsedel används vid en inrikes transport har den som utgångspunkt enbart en bevisfunktion. Fraktsedeln utgör t.ex. ett bevis på transportavtalet och kan också ha betydelse som bevisning när det gäller skador på godset. Motionärernas förslag innebär att det skulle ställas krav på uppgifter i fraktsedeln i ett annat syfte; att motverka olagliga transporter. Eftersom det inte är obligatoriskt att använda fraktsedel vid inrikes transport är det inte heller givet att det krav som motionärerna föreslår skulle vara ett effektivt sätt att uppnå det avsedda syftet, samtidigt som ett sådant krav skulle innebära viss ytterligare administration för parterna. Mot denna bakgrund är utskottet för närvarande inte berett att ställa sig bakom yrkandet i motionen. Yrkandet bör därför avslås.

Reservation

 

Lagstiftningens framtida utformning, punkt 2 (SD)

av Mikael Eskilandersson (SD), Roger Hedlund (SD) och Angelica Lundberg (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2019/20:302 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD).

 

 

Ställningstagande

Den svenska åkerinäringen efterfrågar fler möjligheter att kontrollera och få bort olagliga transporter i Sverige. Ett sätt att följa vilka transporter som får ske är att registrera vilken bil eller vilket släp som används för transport i fraktsedeln. Regeringen hänvisar till att det står parterna fritt att själva komma överens om vilka uppgifter som ska anges i fraktsedeln. Det är dock inte troligt att mindre nogräknade aktörer, som utnyttjar underbetalda förare och fuskar med cabotagereglerna, är intresserade av att underlätta kontrollen av transporterna. Det bör därför enligt vår mening införas ett krav på att uppgifter om vilken bil eller vilket släp som används ska ingå i fraktsedeln och att förändringar i fraktsedeln ska vara spårbara bakåt.

Det är regeringens uppgift att vidta nödvändiga åtgärder och snarast återkomma till riksdagen med lagförslag. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och tillkännage för regeringen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2018/19:141 Elektroniska fraktsedlar vid vägtransport:

1.Riksdagen godkänner det den 20 februari 2008 antagna tilläggsprotokollet om den elektroniska fraktsedeln till konventionen den 19 maj 1956 om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg (CMR) (avsnitt 6).

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1969:12) med anledning av Sveriges tillträde till konventionen den 19 maj 1956 om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1974:610) om inrikes vägtransport.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter.

Följdmotionen

2019/20:302 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att komplettera reglerna kring elektroniska fraktsedlar och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag