Fråga 2018/19:906 Nya angrepp på demokratin i Turkiet

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag har den turkiska säkerhetspolisen gjort en omfattande säkerhetsoperation mot demokratiskt valda kurdiska borgmästare tillhörande HDP-partiet i Turkiet. Över 60 folkvalda kommunfullmäktigeledamöter har arresterats av de turkiska säkerhetsstyrkorna i städerna, Diyarbakır, Mardin och Van.

Det är inte första gången detta händer under Erdoğanregimen i Turkiet. Flera av HDP-partiets borgmästare och fullmäktigeledamöter valdes med betydande majoritet av rösterna i de lokala valen i juni i år.

HDP:s före detta ledare Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ och andra framträdande medlemmar i hans parti sitter sedan länge inlåsta i ett säkerhetsfängelse utan dom eller rannsakan och på uppenbart falska anklagelser. Den nu genomförda razzian är ännu ett angrepp från Erdoğanregimens sida mot medborgarnas demokratiska och mänskliga rättigheter, vilket ännu tydligare än tidigare avslöjar president Erdoğans ambitioner att bli landets diktator.

Sverige måste fördöma och kräva omedelbar frigivning av samtliga folkvalda politiker och andra politiska fångar. Under Erdoğans styre har turkiska demokratiskt valda samt andra oppositionella och Erdoğankritiker arresterats och sitter i många år i fängelse. HDP:s tidigare riksdagsledamöter och ledare, de två före detta ordförandena i partiet, Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ, sitter tillsammans med många före detta parlamentsledamöter fortfarande i fängelse

Alla som respekterar demokratins grundregler bör agera och fördöma den turkiska statens rasistiska gärningar mot kurdiska folkvalda politiker.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kommer Sverige som enskilt land och inom EU att kraftfullt fördöma den turkiska regeringens och myndigheternas angrepp på medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter och kräva omedelbar frigivning av fängslade HDP-ledare och -medlemmar