Fråga 2018/19:87 Hot och våld mot djurägare

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den oacceptabla situationen med hot och våld mot djurägande lantbrukare fortsätter. I juni 2018 ställde jag en fråga (2017/18:1525) till justitieminister Morgan Johansson. Han instämde i problembilden samtidigt som han berättade om de åtgärder som regeringen hade vidtagit för att förändra lagstiftningen och för att ge ökade resurser till polisen. Då frågor om situationen ställdes vid riksdagens frågestund ett halvår senare den 24 januari 2019 upprepade samme minister det ovan nämnda. Men uppenbarligen räcker inte dessa åtgärder. Trakasserierna mot lantbrukare fortsätter, och mer behöver göras för att situationen med militanta djurrättsaktivister ska kunna stävjas.

De djurbönder jag har talat med menar att polisen inte arbetar systematiskt med hot som riktas mot dem och deras familjer, eftersom det saknas statistik på omfattningen av hot. De vill därför att förekomsten av militant djurrättsaktivism ska få en särskild brottskod. Någon sådan har hittills inte funnits, men för att man ska kunna göra en tydlig analys av omfattningen och förekomsten av djurrättsaktivism och av brottslighetens utveckling krävs statistik. Därför hade det varit till stor hjälp om Brottsförebyggande rådet hade infört detta.

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

Vilka ytterligare åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att skapa en tryggare situation för utsatta djurbönder, och är statsrådet beredd att föreslå att Brå inrättar en särskild kodning för denna typ av brott?