Fråga 2018/19:80 Beredningskravet för migrationspolitiska förslag

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen vill utöka rätten till familjeåterförening med befrielse från krav på arbete och bostad hos den person som finns i Sverige, så kallat försörjningskrav. Detta lagförslag ska träda i kraft i samband med att nu gällande tillfällig lag om begränsade möjligheter att beviljas uppehållstillstånd i Sverige upphör att gälla den 19 juli 2019, det vill säga om cirka sex månader. 

Lagförslaget måste föregås av en utredning i någon form och av en remissrunda. Därtill krävs Lagrådets synpunkter och riksdagens hantering. 

Remisstiden bör pågå i helst tre månader. Detta i enlighet med bland annat den så kallade propositionshandboken och konstitutionsutskottets tidigare yttranden om remisstid. 

En utredning har ännu inte, den 28 januari 2019, presenterats. För att regeringen ska kunna hålla sin tidsplan kommer tiden för remissinstanser och Lagrådet att yttra sig att bli mycket kort. Några tre månader för remissinstanserna kommer det inte att bli tal om. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är: 

 

Hur avser ministern och regeringen att tillgodose rimliga krav på en seriös beredningsprocess av förslaget om utökad rätt till familjeåterförening, givet den tidsplan regeringen har presenterat?