Fråga 2018/19:696 Sveriges relationer till Israel

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den förra socialdemokratiskt ledda regeringen och utrikesminister Margot Wallström startade förra mandatperioden med att erkänna Palestina. Följden blev att de svenska relationerna med Israel kraftigt försämrades. Det har inte skett några högnivåutbyten de senaste åren. Svenska förhoppningar om att kunna spela en konstruktiv roll i konflikten grusades.

Utrikesminister Wallström uttalade sig nyligen i svenska medier om konflikten mellan Israel och Palestina och om Sveriges relationer till Israel.

På frågan om utrikesministern ångrar beslutet att erkänna Palestina som stat svarar utrikesministern att ”det ångrar vi inte på något sätt”. Vidare menar utrikesministern att det är en kampanj mot henne i Israel och att det handlar om rena lögner och förtal. När utrikesministern får frågan om det inte är ett problem om vi inte kan prata med israelerna svarar hon: ”Vi pratar hela tiden med Israels ambassadör och alla andra kontakter sker precis som vanligt. Jag sträcker ut handen och står för en fredlig tvåstatslösning. Och sen protesterar vi när någon gör saker som snart omöjliggör en tvåstatslösning. Det här är EU:s ståndpunkter som vi förespråkar, och FN:s.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern och regeringen att det inte finns några problem i Sveriges relation med Israel?