Fråga 2018/19:601 Religiös påverkan på utbildningen

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Vid ett flertal tillfällen har vi sett hur barn och elever på landets skolor nekats en jämlik och likvärdig utbildning till följd av religiös påverkan. Könssegregation, utebliven medverkan vid vissa lektioner, anpassning av religiösa krav vid skolbespisningen och stopp för traditionella ceremonier är bara några exempel på vad vi har sett. Detta har med rätta upprört många elever och föräldrar.

För inte så länge sedan fick vi ännu ett exempel på vad som skett när samhället givit efter för religionens påverkan. Exemplet handlar i detta fall om elever på Jukkasjärvi skola i Kiruna som enligt Skolinspektionen inte får den undervisning de har rätt till, till följd av att religiösa föräldrar påverkar undervisningen.

Enligt Skolinspektionen har lärare minskat på, och ibland till och med helt uteslutit, musik, film, drama och dans i undervisningen samtidigt som undervisningen i sex och samlevnad har begränsats. Vid flertalet lektioner där det ändå skett någon form av utbildning har elever dessutom lämnat klassrummen och valt att göra annat.

Förklaringen till den begränsade undervisningen sägs enligt rektorn vara att man tar hänsyn till religiösa föräldrar som man önskar ha en god relation med. Skolinspektionen har gett skolan till den 23 augusti på sig att rätta till bristerna.

Det är naturligtvis glädjande att utbildningsministern tydligt har uttryckt kritik mot det som framkommit. Det är naturligtvis en självklarhet att samtliga barn ska ha rätt till en likvärdig utbildning av hög kvalitet och att föräldrar inte ska kunna styra lärares sätt att utföra sitt uppdrag. Då detta knappast kan anses vara ett nytt fenomen är det dock tråkigt att bristerna kvarstår.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad avser ministern och regeringen konkret att vidta för åtgärder för att eliminera religiös påverkan på utbildningen för att säkerställa en likvärdig utbildning av hög kvalitet?