Fråga 2018/19:585 Andrahandsbiljetter

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Varje år arrangeras många event runt om i landet. Det handlar bland annat om konserter, sportevenemang, festivaler och teater. Det kan vara högt tryck på de populära tillställningarna, och man får oftast vara ute i god tid om man ska få tag i biljetter; i vissa fall säljer de slut på bara några timmar. Det är också så, generellt sett, att biljetterna släpps ganska många månader före evenemanget, och mycket hinner såklart hända på den tiden.

Därför är det vanligt att biljetter säljs i andra hand, både på grund av att den ursprungliga köparen ångrat sig men också om man är flera som försökt lägga händerna på populära biljetter och därför råkat köpa dubbletter. Eftersom biljettförsäljaren inte är skyldig att tillämpa ångerrätt vid köp av evenemangsbiljetter, och att den i de fall den förekommer är väldigt kort, tvingas konsumenten att sälja biljetterna vidare i andra hand om man inte vill förlora sina pengar.

Men det förekommer även att både privatpersoner och företag köper upp åtråvärda biljetter i syfte att tjäna pengar på att sälja dem vidare. Eftersom en person eller ett företag som säljer biljetter i andra hand får sätta precis vilket pris de vill, säljs i stort sett alltid andrahandsbiljetter till ett betydligt högre pris än vid förstahandsförsäljning.

Som konsument är det vanskligt att köpa andrahandsbiljetter. Man riskerar inte bara att få betala ett överpris utan det är också svårt att veta om biljetten är äkta, om platserna stämmer med det man bokat och om samma biljett sålts till fler personer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur tänker statsrådet agera för att komma till rätta med problemen med andrahandsbiljetter?