Fråga 2018/19:572 Folkmordet i dåvarande Ottomanska riket

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag är det 104 år sedan folkmordet på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket. I dag, den 24 april, kommer människor världen över att hedra minnet av alla de kvinnor, män och barn som mördades i folkmordet.

Enligt talesättet läker tiden alla sår. Det är inte sant. För att sår ska läka krävs erkännande och upprättelse. Därför är det så viktigt att vi erkänner folkmordet 1915 och att vi hedrar alla dem som mördades i folkmordet genom att lära av historien.

Många svenskar är i dag ättlingar till folkmordets offer. Folkmordet 1915 är också en del av vår historia. Därför är det extra viktigt att Sverige erkänner folkmordet.

År 2010 beslutade riksdagen på initiativ från bland andra Vänsterpartiet att erkänna folkmordet 1915. Det var ett viktigt och uppskattat beslut som tyvärr varken den dåvarande borgerliga regeringen eller den efterföljande S-MP-regeringen har velat genomföra.

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet om Socialdemokraterna skulle vinna valet. Socialdemokraterna har också ett kongressbeslut från 2009 om att kalla händelserna ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

I maj 2018 meddelade statsministern att regeringen inte har några planer på att erkänna folkmordet. Sedan dess har riksdagsval hållits och Sverige styrs av en ny regering, även om den består av samma partier.

Mot denna bakgrund vill jag, på årsdagen av folkmordet på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket, fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att regeringen ska följa riksdagens beslut att erkänna folkmordet på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket som ett folkmord?