Fråga 2018/19:527 Aktivitetsansvaret

av Johanna Rantsi (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Att individen uppnår en gymnasieexamen är en av de viktigaste faktorerna för etablering på arbetsmarknaden. Att inte fullfölja gymnasiet innebär en ökad risk för arbetslöshet; det leder till ökad psykisk och fysisk ohälsa och ökad risk för utanförskap.

Det finns ett mörkertal av elever som faller mellan stolarna mellan gymnasieskolan och det kommunala aktivitetsansvaret. De går kvar i skolan på papperet fast de sällan är där. Det krävs inte mycket mer närvaro än sporadiska besök i skolan för att behålla sin plats i tre år. Det finns heller inga tydliga krav på att uppnå resultat för att få behålla sin plats i tre år. Så länge elever är inskrivna i gymnasieskolan ingår de inte i det kommunala aktivitetsansvaret.

Skolan ska ge elever stöd och särskilda anpassningar inom ramen för sin verksamhet, men det kommunala aktivitetsansvaret träder in först om eleven skrivs ut från gymnasieskolan. Det innebär i praktiken att en elev kan spendera tre år i gymnasieskolan utan att uppnå kunskapsmål eller erbjudas annan lämplig aktivitet som ligger utanför ramen för utbildningen eleven är inskriven på.

Bredare åtgärder måste sättas in och skolans befogenheter måste öka för att motverka att elever är inskrivna på en gymnasieutbildning i tre år utan att uppnå en gymnasieexamen. I de fall individer som riskerar att inte uppnå en gymnasieexamen kan identifieras tidigt måste åtgärder kunna vidtas redan då i stället för att vänta i flera år.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka initiativ tänker utbildningsministern ta för att hjälpa de elever som riskerar att inte uppnå gymnasieexamen men inte heller omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret?