Fråga 2018/19:506 Könskorrigering

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige finns det precis som i andra länder olika åldersgränser för att bruka en vara eller göra vissa saker då man anser att mognaden inte är tillräcklig. Exempelvis måste du vara 16 år för att få övningsköra en personbil och 17 år och sex månader för en personbil med släp eller en lätt lastbil, 18 år för inköp av folköl, för att få rösta i allmänna val eller gifta sig samt 20 år för att få handla på Systembolaget eller gå på kasino. Man måste ha fyllt hela 25 år för att få bli steriliserad eller för att få adoptera ett barn.

Det är inte konstigt att man har satt upp dessa åldersgränser, då det uppenbarligen inte är riskfritt att tillåta att alltför unga fattar vissa beslut. På senare tid har dock regeringen aviserat viljan att sänka åldersgränsen för könskorrigering från 18 år till 15 år, något som också med rätta är kraftigt ifrågasatt – inte minst efter Uppdrag gransknings senaste avsnitt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är det ministern och regeringens uppfattning att en 15-åring är mer mogen att fatta beslut om att korrigera sitt kön än att köra bil, köpa folköl, gifta sig eller göra något av det andra som kräver en högre åldersgräns och som lyfts upp i texten ovan, och vad baserar statsrådet och regeringen i sådana fall sitt ställningstagande på?