Fråga 2018/19:503 En rättssäker bedömning av behovet av personlig assistans

av Pia Steensland (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan S-MP-regeringens direktiv till Försäkringskassan 2016 om att bryta kostnadsutvecklingen inom assistansen har antalet beviljanden av förstagångsansökningar om assistansersättning minskat kraftigt. År 2015 fick 42 procent eller 761 personer beviljad assistansersättning första gången de ansökte. Under 2018 var motsvarande siffra bara 17 procent eller 217 personer.

Färska siffror från Försäkringskassan som Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) har bearbetat visar dessutom att det är mycket stora regionala skillnader när det gäller vilka som fick statlig personlig assistans under förra året.

I Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Gotland, beviljades inte en enda nyansökan. Men i Värmland var det så många som 41 procent av de som ansökte för första gången som fick ja. I fyra län ligger beviljandegraden bara på 10 procent eller under: Östergötland, Södermanland, Västmanland och Kalmar län.

Vi kristdemokrater anser att det är orimligt med så stora regionala skillnader då det inte är sannolikt att den andel av befolkningen som har behov av assistans skiljer sig så mycket mellan olika regioner.

Under en frågestund i kammaren den 28 mars 2019 gav statsrådet Ylva Johansson mig det glädjande svaret att regeringen instämmer i att det inte är acceptabelt med så stora regionala skillnader. Statsrådet Ylva Johansson betonade också att de stora regionala skillnaderna är ett tecken på att man behöver stärka rättssäkerheten i bedömningarna och besluten.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan utövar en rättssäker bedömning så att den som behöver assistans ska få det, oavsett var i landet personen bor?