Fråga 2018/19:500 Avstyckning av fastigheter

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Sverige har långa handläggningstider hos Lantmäteriverket för avstyckning av fastigheter. Riksdagens utredningstjänst (RUT) har i RUT-rapporten Dnr 2019:184 redovisat svar på frågor från mig om bland annat hur verksamheten är organiserad i Norden jämfört med i Sverige, samt hur långa handläggningstiderna är i våra grannländer och vad kostnaderna är för att göra en avstyckning 2017 och 2018.

I Sverige är sedan flera år tillbaka långa handläggningstider i förrättningsverksamheten en stor utmaning för den statliga lantmäterimyndigheten (SLM). Kompetensbrist, omoderna handläggningsstöd och ett arbetssätt som inte säkerställer framdrift i ärendena ses som bidragande orsaker. SLM har tagit flera initiativ för att komma till rätta med problemen, men någon påtaglig förbättring bedöms inte kunna förverkligas förrän på längre sikt. JO har vid flera tillfällen riktat kritik mot Lantmäteriet för långsam och passiv handläggning. Även flera kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) har långa handläggningstider. Skälen skiljer sig delvis från SLM:s, och även mellan olika KLM finns stor variation. Styrningen av deras verksamheter sker inom respektive kommun, vilket gör överblicken begränsad från ett nationellt perspektiv.

År 2018 beskrev Lantmäteriet i en rapport (Dnr 409-208/566) läget om bland annat vänte- och handläggningstider för förrättningar att det finns stora variationer mellan myndigheterna rörande förrättningshandläggningen, vilket medför en ojämn servicenivå för medborgare, företag och myndigheter beroende på var i landet förrättningarna sker. Det nuvarande målet är att nå i genomsnitt högst 40 veckors handläggningstid till i slutet av 2019.

RUT-rapporten  visar att det råder väldigt stora skillnader i handläggningstider mellan Sverige, Norge och Danmark för samma typ av förrättning (avstyckning):

Stora skillnader föreligger också i de avgifter som fastighetsägare måste betala.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att handläggningstiden för avstyckningar i vårt land under 2020 ska nå de nivåer som råder i Finland och Norge, och vad avser regeringen att göra för att nordiska erfarenheter vad gäller organisation och teknik ska användas i den svenska digitala transformationen av förrättningsverksamheten?