Fråga 2018/19:499 Rättsväsendets kunskaper om rasism

av Christina Höj Larsen (V)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Natten mellan den 8 och 9 mars 2014 uppstod bråk och våldsamheter i anslutning till demonstrationer i samband med firandet av Internationella kvinnodagen i Malmö. Flera personer skadades, och förundersökningar om olika våldsbrott inleddes. En känd högerextremist misstänktes tillsammans med flera andra personer för grova brott.

Mannen dömdes i juli 2016 av Malmö tingsrätt för grov misshandel till ett flerårigt fängelsestraff, men frikändes i oktober 2016 helt av Hovrätten över Skåne och Blekinge. I nära anslutning till att han frisläppts från häktet den 10 oktober 2016 sändes i en podcast en intervju med mannen. I intervjun sa mannen följande: ”När åklagaren fick tag i det, ja (skratt) en negeråklagare men det är en parentes, gick hon bärsärkagång och givetvis så var allting vårt fel".

Åklagarens chef polisanmälde mannen som åtalades för förtal. Tingsrätten friade mannen, två nämndemän var skiljaktiga. Hovrätten har nu fastställt tingsrättens dom. I domen står det följande:  ”Ordet ’negeråklagare’ är, med de värderingar som gäller i dagens samhälle och som också får antas gälla i [åklagarens] omgivning, enligt tingsrättens uppfattning inte något som är ägnat att utsätta den som betecknas på detta sätt för andras missaktning eller minskar hennes anseende hos dem. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten inte att den uppgift [mannen] lämnat i intervjun varit ägnad att utsätta [åklagaren] för andras missaktning. Åtalet och det enskilda anspråket ska därför ogillas.”

Att tingsrätten resonerar på detta sätt och att hovrätten fastställer domen visar på en förbluffande och allvarlig okunskap om rasism och användningen av rasistiska uttryck. I ljuset av tidigare avslöjanden om rasism inom exempelvis Polismyndigheten väcks frågan om hur väl rättsväsendet kan hantera uttryck för rasism.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att höja kunskapen inom rättsväsendet om rasism och dess uttryck och konsekvenser?