av Lars Beckman (M)
till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Om det går bra för näringslivet så skapar det resurser som kan användas till välfärden och till att förbättra samhällets kärnuppgifter. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag i Sverige. De skatteintäkter som kommunerna får in från småföretagare och deras anställda är helt avgörande för att kunna finansiera den offentliga välfärden och den kommunala servicen.
Företagarnas nya rapport Välfärdsskaparna 2019 visar att småföretagen står för den största andelen av skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner. Ett av de största hindren för ett konkurrenskraftigt företagsklimat i Sverige just nu är den kraftigt ökade regelbördan och ineffektiviteten i de regelverk som omgärdar företagandet i Sverige. Här har regeringen misslyckats totalt, konstaterade 22 näringslivsorganisationer på DI debatt nyligen.
I Sverige har regelbördan för företag ökat explosionsartat över tid. Tillväxtverkets mätningar visar att företagens administrativa kostnader har ökat (netto) med 6 miljarder kronor på fem år. Näringslivets Regelnämnd (NNR) konstaterade förra året, via landets företagare och enkätundersökningen, att det har varit fyra förlorade år för det statliga regelförbättringsarbetet i Sverige. Kostnaderna för företagen till följd av regler har ökat, och företagen upplever ett ökat krångel. 74 procent av företagen har inget eller litet förtroende för regeringens arbete. Det är naturligtvis bekymmersamt.
Kostnaderna för ökat regelkrångel i Sverige uppskattas till över 6 miljarder de senaste fyra åren i Sverige, vilket försämrar näringslivets konkurrenskraft i motsvarande grad.
Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska regelkrånglet i Sverige?