Fråga 2018/19:470 Ändring i utlänningslagen

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I dag förekommer det att kommuner i Sverige ger ersättning för mer varaktig försörjning till personer utan rätt att vistas i landet. Detta minskar drivkraften hos den enskilde att återvända till sitt hemland och innebär ett dubbelt budskap i migrationspolitiken. Det rimliga är att kommuner i sådana här situationer inte är tillåtna att ge annat än mycket kortvarig hjälp. Parallellt med att sådan kortvarig hjälp ges bör kontakt tas med Migrationsverket.

I en interpellationsdebatt den 5 mars 2019, som avsåg nu aktuell frågeställning, uppgav socialminister Lena Hallengren till mig att regeringen inte avser att göra någon inskränkning vad gäller kommunernas möjlighet att ge frivilligt bistånd till personer. Hon hänvisade till det kommunala självstyret.

Det handlar här dock om att kommuner genom sitt agerande undergräver nationell lagstiftning, i det här fallet den reglerade invandringen. Det är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som har det yttersta ansvaret för migrationspolitiken i Sverige.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredd att ta initiativ till en ändring i utlänningslagen med den innebörden att den reglerade invandringen går före kommuners rätt att ge mer varaktig försörjning till personer utan rätt att vistas i Sverige?