Fråga 2018/19:462 Rättegången mot Issa Amro

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Denna vecka inleds rättegången mot den palestinske aktivisten Issa Amro i Hebron. Den palestinska myndigheten (PA) har valt att återöppna fallet mot honom och anklagar honom för “insulting the higher authorities” och "causing strife” på grundval av deras Electronic Crimes law (som infördes 2017) som inskränker palestiniernas rätt att uttrycka sig fritt på internet.

Vänsterpartiet menar att det är viktigt att Sverige följer denna typ av rättsprocesser och har därför efterfrågat svensk närvaro vid rättegången.

Issa Amro och Youth Against Settlements (YAS) står tydligt upp för brott mot mänskliga rättigheter och internationell lag, vilket gör att de blir attackerade från flera olika håll. I över ett års tid har Issa blivit hotad. Dödshot har framförts via sociala medier och sms samt genom hot mot hans familjemedlemmar.

Inte bara Issa utsätts för detta våld utan flera andra YAS-volontärer har blivit utsatta av Fatahmedlemmar. Bland annat har Fatah skickat ut brev till familjer och organisationer i Hebron där de krävt att ingen ska jobba med Issa Amro eller YAS, och att om de inte följer uppmaningen kommer det att få konsekvenser.

Vänsterpartiet menar att Sverige bör använda sina goda relationer med Palestina och den palestinska myndigheten för att få till en förändring och tydligt markera mot inskränkningar i yttrandefriheten och attacker mot människorättsförsvarare.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ med anledning av rättegången mot Issa Amro för att verka mot inskränkningar i yttrandefriheten och attacker mot människorättsförsvarare?