Fråga 2018/19:461 Effekterna av den nya postlagen

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter en dom i EU-domstolen 2015 slogs det fast att Sverige måste upphöra med att ta ut moms på posttjänster för de aktörer som ålagts att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster. Sverige har en omfattande definition av dessa tjänster som inte endast inkluderar brev utan även paket upp till 20 kilo. Detta har bidragit till farhågor om att en momsbefrielse för konkurrensutsatta tjänster skulle kunna snedvrida konkurrensen, något som Centerpartiet också tidigare lyft i en kommittémotion.

I den utredning som ligger till grund för den nya postlagen framgår att flera aktörer på området för pakettjänster är oroliga för att den ändrade momslagstiftningen kommer att leda till en skev konkurrens. I bland annat Finland är endast brev inkluderat i den samhällsomfattande tjänsten eftersom man anser att konkurrensen på paketmarknaden är god och den finska posten således inte bör ges en särställning på marknaden.

Antalet paketförsändelser har ökat stadigt de senaste tio åren. Särskilt för gles- och landsbygdsområden har e-handel varit en viktig del, och flera leverantörer har utvecklat ombudsnät och tjänster direkt riktade till konsumenterna. I dag råder det sund konkurrens mellan olika aktörer på marknaden och denna är viktig att bibehålla för att nya lösningar och en god servicenivå ska vara möjlig i hela landet.

Den nya postlagen och Postnords tillståndsvillkor gäller från och med den 1 april 2018 till och med den 31 mars 2020, såvida inga ändringar meddelas. I samband med det görs en översyn kring vad den samhällsomfattande tjänsten omfattas av och hur det kommer att se ut i framtiden. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser den politiska processen för denna översyn ser ut, och är frågan om att undanta samhällsomfattande tjänsten på paketmarknaden aktuell?