Fråga 2018/19:426 Målsättningen om antalet polisanställda 2024

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det finns en bred enighet i Sveriges riksdag om att vi ska ha 10 000 fler polisanställda 2024. Under föregående mandatperiod minskade polistätheten i Sverige. Antalet poliser som slutar på grund av andra orsaker än pension är fortfarande stort. Enbart i januari i år lämnade 48 poliser yrket, enligt uppgifter från Polisförbundet. Samtidigt fylls fortfarande inte platserna vid polisutbildningen.

Regeringen har fortfarande svårt att se allvaret i utvecklingen. Inrikesminister Mikael Damberg uttalade sig i veckan om att det kommer att bli tufft att nå målsättningen om 10 000 fler polisanställda. Samtidigt motsätter sig regeringen de åtgärder som Moderaterna har föreslagit för att göra polisyrket mer attraktivt och för att locka fler till polisutbildningen. Det handlar både om en särskild lönesatsning för polisen som fullt utbyggd ger i genomsnitt 3 000 kronor mer i månaden och om betald polisutbildning. 

Mot bakgrund av statsrådets insikter om utmaningarna i att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är statsrådet nu beredd att fullfölja den särskilda satsningen på polisens löner och införa den betalda polisutbildningen?