Fråga 2018/19:42 Viltövervakning som uppdrag

av John Widegren (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Avmagringssjuka, också kallat Chronic Wasting Disease (CWD), är en smittsam prionsjukdom som infekterar hjortdjur. Alla infekterade djur dör eftersom det saknas både botemedel och vaccin. Prionerna förs vidare genom direktkontakt eller via miljön. I miljön sker detta via saliv, urin och avföring. Prionerna kan anrikas i miljön och därmed vara smittsamma i flera år.

Eftersom smittan hittats i Skandinavien är det viktigt att en övervakning sker kontinuerligt för att hindra vidare smittspridning i Sverige.

År 2017 fick SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) ett uppdrag att övervaka inte bara CWD-smitta utan även andra viltsjukdomar som fågelinfluensa, dvärgbandmask och amerikansk svinpest.

När myndigheterna nu har fått sina nya regleringsbrev finns förvånande nog inte detta viktiga uppdrag med längre. I fackpressen har vi under januari kunnat läsa att statssekreteraren på Näringsdepartementet tagit en muntlig kontakt med ansvariga myndigheter för att intyga att övervakningen inte ska dras ned eller tas bort.

I andra länder har man kunnat konstatera att CWD-smitta sprids långsamt i början för att sedan öka dramatiskt. Eftersom smittan är funnen hos norska vildrenar på gränsen till Sverige är det viktigt att myndigheterna har ett långsiktigt och noggrant övervakningssystem som inte får äventyras av att regeringen glömt att föra in saker i sina regleringsbrev.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Finns uppdraget om viltövervakning med i uppdraget till ansvarig myndighet?